Advertisement
NEWS

Νέα εποχή: 5 προνόμια εμβολιασμένων σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σινεμά και κέντρα διασκέδασης

Προνόμια εμβολιασμένων: Ένα νέο πλαίσιο διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους ανακοίνωσαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Προνόμια εμβολιασμένων: Οι χώροι συναθροίσεων

Από την Παρασκευή 2 Ιουλίου έρχονται αλλαγές σε εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης και γήπεδα. Μετά την ανακοίνωση του freedom pass, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν ένα νέο πλαίσιο διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους. Ειδικότερα, όλοι οι κλειστοί χώροι, αλλά και κάποιοι ανοικτοί που υποδέχονται κόσμο, θα χαρακτηρίζονται είτε ως αμιγείς είτε ως μικτοί.

Advertisement

Σχετικά με τους αμιγείς, πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Στους μικτούς χώρους, πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Advertisement

Advertisement

Προνόμια εμβολιασμένων: Κατηγορίες χώρων

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και μετά) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
  1. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
  2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
  3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
  4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα

Τι ισχύει με εστίαση, κινηματογράφους και θέατρα

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Advertisement

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Προνόμια εμβολιασμένων: Πώς θα γίνονται οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους

Για τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, εκτός των γηπέδων, που φιλοξενούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:

Advertisement

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

Οδηγίες για κλειστά και ανοικτά μουσικά κέντρα και κλαμπ

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Προνόμια εμβολιασμένων: Είσοδος στα γήπεδα

Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, πλέον, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Προνόμια εμβολιασμένων: Άδωνις Γεωργιάδης

Μιλώντας σε εκπομπή του ANT1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων. Σχετικά με τα καταστήματα εστίασης, είπε πως θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε εκείνα που θα δέχονται αποκλειστικά όσους έχουν εμβολιαστεί και σε εκείνα που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα φέρουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος των εμβολιασμένων θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.

Σχολιάζοντας το οικονομικό κίνητρο που ανακοινώθηκε για τους νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως κάτι τέτοιο εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες με κάποιες παραλλαγές. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει για τους νέους οι οποίοι έλαβαν την μικρότερη ενίσχυση από όλους όσους επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως σύντομα θα φτάσουμε το 60% σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, δύσκολα θα ανέβουμε παραπάνω και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανεβάσουμε το ποσοστό για να φτάσουμε στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Καταλήγοντας, σχολίασε τα σενάρια που λένε ότι το οικονομικό κίνητρο στους νέους δείχνει… εκλογές στο άμεσο μάλλον. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει προβάδισμα μεγαλύτερο του 17%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα που είχε ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση της μεταπολίτευσης στο μέσον της θητείας της και αυτό είναι απάντηση σε τέτοιου είδους σενάρια.

Πηγή: reader.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS:
Advertisement