oyte-gastrenteritida-oyte-streptokokkos-to-spanio-syndromo-poy-stoichise-ti-zoi-ston-8chrono-vasili-ragdaia-katalixi-205793
23:36

Ούτε γαστρεντερίτιδα, ούτε στρεπτόκοκκος: Το σπάνιο σύνδρομο που στοίχισε τη ζωή στον 8χρονο Βασίλη, ραγδαία κατάληξη

23:36
Ορφέας

Η τοπική κοινωνία στη Λαμία παραμένει σε σοκ από τον ξαφνικό θάνατο ενός 8χρονου αγοριού, του Βασίλη, το οποίο ήταν πρόσφατα απολύτως υγιές. Η κηδεία του παιδιού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, συγκλονίζοντας την οικογένειά του, τους συμμαθητές του, και την ευρύτερη κοινότητα της περιοχής.

Ο μικρός Βασίλης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λαμίας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όμως οι γιατροί αντιμετώπισαν μία σοβαρή βλάβη στα νεφρά που εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου διαγνώστηκε με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σπάνια και σοβαρή κατάσταση με γρήγορη εξέλιξη. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της απέτυχαν, βυθίζοντας σε θλίψη ολόκληρη την περιοχή.

Advertisement

Έπειτα από τον θάνατο του Βασίλη, οι τοπικές αρχές ενεργοποιήθηκαν για να εντοπίσουν τυχόν θέματα τις περιοχής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέτοιες τραγικές συνέπειες. Το σχολείο του παιδιού παρέμεινε κλειστό προληπτικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν ελέγχοι στο νερό και στην πισίνα όπου έπαιζε το παιδί.

Τι είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;

Για το βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατό του μίλησε στο ΣΚΑΙ ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας. Όπως ανέφερε ο παιδίατρος «δεν είναι σπάνιο βακτήριο, είναι κολοβακτηρίδιο, κοινό βακτήριο παθογόνο. Απλώς το σύνδρομο αυτό, η επιπλοκή αυτή με αυτό το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πολύ σπάνια, δηλαδή είναι περίπου 3,3 παιδιά στο εκατομμύριο που θα προσβληθούν από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο. Επομένως, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εγώ προσωπικά, στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει και εύχομαι να μη δω ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, έτσι λέγεται, και άρα ο κόσμος να μην ανησυχεί καθόλου. Είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, υπάρχουν και άλλα, πολύ σπάνια νοσήματα και δεν ανησυχούμε για αυτά. Σε κάποιους βέβαια συμβαίνουν πολύ σπάνια, αλλά έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι τα πράγματα. Αντιμετωπίζεται αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα από την καρδιά, από τα νεφρά, επιπλοκές μεγάλες. Και για αυτό και κατέληξε το παιδί. Και συνήθως προσβάλλει και μικρές ηλικίες, ενός με δύο ετών συνήθως».

Advertisement

Advertisement