se-pelagi-eytychias-oi-dimosioi-ypalliloi-anakoinose-simera-o-kyriakos-mitsotakis-ta-eycharista-166258
15:31

Σε πελάγη ευτυχίας οι δημόσιοι υπάλληλοι: Ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ευχάριστα

15:31
Ορφέας

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη: Σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, η αναμενόμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα λάβει χώρα αργότερα σήμερα, δεν πρόκειται να περιλαμβάνει υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν. Αυτό εξηγεί την προσέγγιση πίσω από την ομιλία, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων μετά τις 17:00. Ο ίδιος πηγαίνει ακόμη παραπέρα και αναφέρει ότι αυτή η ομιλία θα διαφέρει από αυτήν του κ. Μητσοτάκη το 2019, κατά την οποία παρουσίασε μια σειρά από πολιτικές προτάσεις που είχαν στόχο να προκαλέσουν ενθουσιασμό και αισιοδοξία στους πολίτες, συνδυάζοντας την έναρξη της κυβέρνησής του με ένα θετικό και ανατρεπτικό μήνυμα.

Advertisement

Σύμφωνα με αναφορές του protothema.gr, στην επερχόμενη ομιλία του, ο πρωθυπουργός θα προσφέρει μια “ιδεολογικά στερεή προσέγγιση”, τοποθετώντας την σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και προβάλλοντας την προοπτική για την Ελλάδα του 2027, σε έναν κόσμο που προχωρά. «Θα εξηγήσει πού θέλει να πάει τη χώρα το επόμενο διάστημα και ποια είναι η στρατηγική του προσέγγιση γι’ αυτό», αναφέρει κεντρική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τη «μεγάλη εικόνα» που είναι και το κεντρικό στοίχημα για την επόμενη μέρα.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη: Πιθανή παράταση του Market Pass

Παρά τον οραματικό χαρακτήρα της ομιλίας, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα που θα επηρεάζουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με επίσημη πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου Όπως το θέτουν επισήμως από το Μαξίμου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα τα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής».

Advertisement

Πέρα από την πιθανή παράταση του Market Pass για ένα ακόμα τρίμηνο, θα επαναληφθεί η έκτακτη ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά και εξετάζεται η κατάργηση του ποσοστού ποινής 30% για συνταξιούχους που εργάζονται παράλληλα. Επιπλέον, αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει τις προθέσεις του σχετικά με τις μισθολογικές πτυχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Advertisement

Εισαγωγικός μισθός για το δημόσιο τα 840 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Μαξίμου και του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις που θα προβλέπονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο εισαγωγικός μισθός έχει καθοριστεί στα 840 ευρώ και οι αποδοχές των υπαλλήλων θα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με τη μισθολογική τους κλίμακα. Εκτιμάται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις μισθών θα αντισταθμίσουν την απώλεια των δώρων που έχουν καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τον δημόσιο τομέα.

Παρά ταύτα, παραμένει να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα κατά την ομιλία του. Πάντως, οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί  και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το φορονομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων είναι έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να εγκριθεί μέχρι το τέλος του το τέλος Ιουλίου που θα κλείσει η Βουλή.

Advertisement

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, υπάρχει ένα μέτρο που δεν έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής και παραμένει ως απόλυτο απόρρητο, γνωστό μόνο στον στενό κύκλο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της ομιλίας του (Σ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος, Γ. Βλαστάρης, Γ. Μπρατάκος, Α. Πατέλης). Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σενάριο να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο για το έτος 2025 από το 2024, όπως είχε γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις του το 2019. Άλλωστε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε συνετές κινήσεις όσον αφορά την επενδυτική πολιτική, ώστε να μην στείλουμε λανθασμένο μήνυμα στις αγορές.

Οι “πέντε Ελλάδες” που οραματίζεται ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει πώς το ευρύτερο πλαίσιο που θα παρουσιάσει συνδέεται με τις πολιτικές που βασίζονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα τις 5 “Ελλάδες”: Παραγωγική Ελλάδα, Κοινωνική Ελλάδα, Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, Δίκαιη Ελλάδα, Ισχυρή Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εμφανίσεών του, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι παρεμβάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για τα μέτρα που αφορούν κάθε “Ελλάδα”.

Καταλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην προοπτική αύξησης των μισθών με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, τις άμεσες παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις 10.000 προσλήψεις, την αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής, τη μείωση του χρόνου απόκρισης του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών και την ενίσχυση του ιδρύματος του ιατρού. Ακόμα θα κάνει λόγο για την επέκταση του gov.gr για να καλύπτει σχεδόν όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, την ψηφιοποίηση της Παιδείας, την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και άλλα παρόμοια μέτρα.

Advertisement