Advertisement
NEWS

Στον εορτασμό του Yee Sang αφιερωμένο το Doodle της Google σήμερα

00:13
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τον Yee Sang, μια μαλαισιανή σαλάτα ωμού ψαριού που παραδοσιακά απολαμβάνεται την έβδομη ημέρα του σεληνιακού νέου έτους.

Με τα ξυλάκια στο χέρι, οι οικογένειες πετούν τα συστατικά που αποτελούν το Yee Sang ψηλά πάνω από το τραπέζι, ενώ αναφωνούν το “Lou Hei” και εύχονται ο ένας στον άλλον καλή τύχη για το επόμενο έτος – όσο υψηλότερο είναι το ρίξιμο, τόσο καλύτερη είναι η τύχη!

Advertisement

Αυτό το τελετουργικό εντοπίζει την προέλευσή του στον μύθο της κινεζικής δημιουργίας της θεάς Nu Wa, η οποία λέγεται ότι δημιούργησε την ανθρωπότητα την έβδομη ημέρα του νέου έτους. Οι Κινέζοι ψαράδες και ναυτικοί γιόρτασαν αυτήν τη συμβολική ημέρα της αναγέννησης συνδυάζοντας τα απομεινάρια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς για να κάνουν το yu sheng – μια σαλάτα τόσο λιτή όσο ήταν νόστιμη.

Μέχρι τη δεκαετία του 1930, οι Κινέζοι μετανάστες έφεραν την παράδοση του Yu Sheng στη Μαλαισία, πουλώντας ψαροσαλάτα με τζίντζερ και μαρούλι από καροτσάκια. Αλλά μόλις τη δεκαετία του 1940, όταν ο σεφ Seremban Loke Ching Fatta πρόσθεσε μια στροφή, η συνταγή προσαρμόστηκε στο Yee Sang γνωστό σήμερα. Ο Fatta συνδύασε περίπου 30 συστατικά μαζί με τη σάλτσα του για να εφεύρει το πιάτο που αγαπούν πλέον πολλοί κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Advertisement

Ένας από τους πιο συνηθισμένους συνδυασμούς του Yee Sang περιλαμβάνουν ωμό ψάρι, τζίντζερ, τεμαχισμένο καρότο, ραπανάκι, πομέλο, πράσο, συμπληρωμένο με καρυκεύματα όπως θρυμματισμένα φιστίκια, όλα αναμεμειγμένα καλά με διάφορα διαφορετικά έλαια και μπαχαρικά. Αλλά δεν υπάρχει λανθασμένος τρόπος να φτιάξετε το Yee Sang, καθώς το πιάτο έχει άπειρες παραλλαγές.

Advertisement

Εδώ είναι ο Yee Sang και η ευημερία στο σεληνιακό νέο έτος!

Δείτε το Doodle

Advertisement
TAGS:
Advertisement