vradina-rofimata-9-spitikes-syntages-gia-apotoxinosi-sto-sykoti-kai-grigori-kaysi-toy-lipoys-16954
18:35

Βραδινά ροφήματα: 9 σπιτικές συνταγές για αποτοξίνωση στο συκώτι και γρήγορη καύση του λίπους

18:35
Χριστίνα Προφαντή

Η αποτοξίνωση του συκωτιού από τις συσσωρευμένες τοξίνες, θα πρέπει να γίνεται συχνά, προκειμένου να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Το συκώτι είναι το «φίλτρο» του οργανισμού μας, το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να το καθαρίζουμε συχνά από τις συσσωρευμένες τοξίνες.

Advertisement

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Το ήπαρ λειτουργεί αποτελεσματικά μεταξύ 1-3 το πρωί

Υπάρχουν βραδινά ροφήματα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αποτοξίνωση του συκωτιού σας και στην καύση λίπους. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), το συκώτι, το οποίο είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης, λειτουργεί αποτελεσματικά μεταξύ 1 π.μ. και 3π.μ.

Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υφίστανται οι συνθήκες για την αποτελεσματική αποτοξίνωση. Μία από τις απαιτήσεις για σωστή αποτοξίνωση είναι να έχετε κοιμηθεί μέχρι την ώρα που το συκώτι σας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Advertisement

Μια άλλη απαίτηση είναι να μην χάνετε από κάπου αίμα και να παίρνετε αρκετά υγρά κατά τη διαδικασία αποτοξίνωσης, έτσι ώστε το σώμα να μην είναι υπερφορτωμένο με επιβλαβείς ουσίες που τείνουν να απελευθερώνονται κατά την αποτοξίνωση.

Advertisement

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Οδηγεί σε υγιή μεταβολισμό και στην ταχύτερη καύση λίπους

Η σωστή αποτοξίνωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν υγιή μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει, όχι μόνο σε ένα φορτίο χαμηλών τοξινών, αλλά και σε ταχύτερη καύση λίπους για όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Υπάρχουν 8 ροφήματα που μπορείτε να πίνετε το βράδυ για την αποτοξίνωση του ήπατος και τη καύση του λίπους.Πρόκειται για μια ποικιλία από τσάι και ροφήματα που μπορείτε να πίνετε το βράδυ όπου οι μελέτες λένε οτι μπορούν να σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να έχετε καλύτερη ηπατική λειτουργία.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Τσάι χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα από τα βραδινά ροφήματα με εξαιρετική λειτουργία. Είναι ελαφρώς πικρό λόγω του περιεχομένου των σεσκιτερπενλακτονών που βοηθούν το συκώτι να προετοιμάσει τις οδούς αποτοξίνωσης.

Advertisement

Το χαμομήλι θεωρείται επίσης ότι έχει νευρική δράση στο σώμα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τα νεύρα βοηθώντας σας να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Τέλος, αυτό το βότανο έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που βοηθούν περαιτέρω το σώμα στη θεραπεία των τοξινών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Νερό με λεμόνι

Το ζεστό νερό με λεμόνι είναι ένα από τα ροφήματα που συνιστώνται συνήθως να πίνονται όλη την ημέρα, είτε με συμπίεση φρέσκου λεμονιού μέσα στο νερό, είτε με τη κοπή λεμονιών και προσθήκη τους σε μια κανάτα με νερό.

Εάν προετοιμάζετε το νερό με τον τελευταίο τρόπο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε βιολογικά λεμόνια για να αποφύγετε την έκθεση σε παρασιτοκτόνα. Τη νύχτα, το λεμόνι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα. Το νερό με λεμόνι λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ζεστό. Να θυμάστε ότι ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία των οργάνων

Advertisement

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Κινέζικος χουρμάς ή τζιτζιφιά, ή μοσχοιτιά

Είναι ένα κινέζικο βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση και την καύση του λίπους. Βοηθά επίσης να ηρεμήσει το μυαλό, βοηθά στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, η οποία απαιτείται για την σωστή λειτουργία του ήπατος.

Αυτό το βότανο ενισχύει επίσης το σπλήνα-πάγκρεας που στην κινεζική ιατρική μπορεί να επηρεαστεί από ένα υπερφορτωμένο συκώτι το οποίο οδηγεί σε κακή πέψη των τροφών.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Σπόροι λωτού

Αυτό είναι ένα άλλο βότανο (Lian Zi είναι το κινεζικό όνομα) το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο. Αυτό το βότανο είναι χρήσιμο αν το άγχος της ημέρας και τα προβλήματα σας απασχολούν και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Βοηθά στο να ηρεμήσει το μυαλό και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και αν έχετε ταχυκαρδία. Μπορείτε να προσθέσετε λεβάντα επίσης σε αυτό το ρόφημα, η οποία θα μειώσει περαιτέρω το άγχος και θα καταπραΰνει τα νεύρα.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Τσάι με τριαντάφυλλα

Το τριαντάφυλλο είναι ένα θαυμάσιο βότανο που είναι στενά συνδεδεμένο με τον μεσημβρινό μας που συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο το τριαντάφυλλο είναι ακόμα το σύμβολο της αγάπης με την πάροδο του χρόνου.

Το τριαντάφυλλο είναι πολύ χρήσιμο για την εξασφάλιση της σωστής ροής της ηπατικής ενέργειας, καθώς η ανεπαρκής ροή του Qi (ή της ενέργειας) μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές καταστάσεις.

Η ανακούφιση των καταθλιπτικών καταστάσεων είναι απαραίτητη για καλό ύπνο, καθώς οι κακές σκέψεις οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερου αίματος που απαιτείται ακριβώς για μια καλή αποτοξίνωση.

Το τσάι με τριαντάφυλλα βοηθά επίσης την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα μέσω των στυπτικών ιδιοτήτων του, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε τανίνες, η οποία και πάλι συμβάλλει στην εξάλειψη των τοξινών, διασφαλίζοντας μια καλή ροή μέσω των οργάνων αποτοξίνωσης.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Τσάι μέντας

Η μέντα είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο που βοηθά σε πολλές σημαντικές λειτουργίες, ειδικά αν είχατε ένα ”γεμάτο” γεύμα το βράδυ καθώς βοηθάει την πεπτική διαδικασία μέσω των μεγάλων ποσοτήτων αιθέριου ελαίου όπως η μενθόλη και ιασμόνη.

Η μέντα ξεπερνά τη στασιμότητα των τροφίμων ως σύμπτωμα υπερκατανάλωσης που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου. Δεδομένου ότι το συκώτι εμπλέκεται επίσης σε αυτή την πεπτική διαδικασία, το ρόφημα μέντας μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ με τις πεπτικές λειτουργίες και τις λειτουργίες αποτοξίνωσης.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Τσάι βρώμης

Οι νιφάδες και οι σπόροι βρώμης δημιουργούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό τσάι. Αυτό το τσάι βρώμης περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ακόμη και πρωτεϊνών τα οποία είναι χρήσιμα για την αποτοξίνωση του ήπατος της Φάσης Ι και Φάσης ΙΙ, καθώς πολλές θρεπτικές ουσίες καταναλώνονται σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, η βρώμη είναι ένα άλλο βότανο που βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό και να εξισορροπήσει τα συναισθήματά μας.

Αποτοξίνωση του συκωτιού: Τσάι από τα αποξηραμένα μούρα Σχισάνδρα

Αυτά τα μούρα, όταν εγχυθούν σε ζεστό νερό, δημιουργούν ένα υπέροχο τσάι φρουτώδες που μπορεί εύκολα να προστατεύσει το συκώτι από πολλά ”ενδιάμεσα” που δημιουργούνται μέσω των οδών αποτοξίνωσης.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν τις σημαντικές ηπατοπροστατευτικές ικανότητες των συστατικών των μούρων σχισάνδρα λόγω της περιεκτικότητά τους σε λιγνάνη.

Εκτός από τις προστατευτικές λειτουργίες του, τα μούρα σχισάνδρα βοηθούν την πλήρη λειτουργία των σωματικών διαδικασιών με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να αυξάνουν ή να μειώνουν τις οδούς εκτός του κανονικού εύρους.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε με την αποτοξίνωση και την απώλεια βάρους είναι ότι απαιτεί μεγάλες ποσότητες υγρών. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να βοηθήσουν και αυτά τα ροφήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν στην καθημερινή πρόσληψη υγρών.

Επίσης, να θυμάστε ότι ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία των οργάνων. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε το αργότερο στις 11:00 ώστε να έχετε κοιμηθεί καλά πριν από την 1 π.μ.

Θυμηθείτε ότι οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής απαιτούν χρόνο και θα πρέπει να φέρεστε ”ευγενικά΄΄στο σώμα σας, χωρίς να το πιέζετε πάρα πολύ.