Enimerotiko.gr
PLUS

33 Gadgets από το 2000 που αγαπήσαμε αμέσως μόλις τα είδαμε, αλλά δυστυχώς ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα

Δεν μπορείτε πάντα να προβλέπετε τι σας επιφέρει το μέλλον. Αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι μόνο για ένα πράγμα: θα υπάρξει ένα πλήθος τεχνολογικών ανακαλύψεων που σήμερα φαίνονται απίστευτα σημαντικά αλλά στο μέλλον  ίσα που θα τα θυμάστε.

Φτάσαμε στις πιο σκοτεινές γωνίες του διαδικτύου για να βρούμε μερικές από αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που φαίνονταν τόσο εκπληκτικές πριν από λίγα χρόνια αλλά πλέον ακούγονται περίεργες, ξεκαρδιστικές ή ακόμη και άχρηστες.

Το Bored Panda συνεργάστηκε με τον Aaron Genest, έναν ειδικό στον κλάδο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, o οποίος μίλησε για το μέλλον της τεχνολογίας. Ο Aaron, ο οποίος είναι Διευθυντής Μηχανικών Εφαρμογών για το λογισμικό της Siemens και Πρόεδρος της SaskTech, δήλωσε ότι η ακριβής πρόβλεψη για το ποια τεχνολογία και ποιες συσκευές θα βρίσκονται μακροχρόνια στην αγορά και θα αντέξουν στη πάροδο του χρόνου είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Δύσκολο … αλλά όχι αδύνατο.

«Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν τα χρονοδιαγράμματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των τεχνολογικών αγαθών στα οποία στηριζόμαστε και την επένδυση που έγινε για να μπορέσουν να παραχθούν. Κοιτάζοντας μπροστά σε αυτόν τον επενδυτικό χώρο, μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για το που στοιχηματίζουν οι βιομηχανίες», είπε. «Για παράδειγμα, χρειάζονται σχεδόν δύο χρόνια για να αναπτυχθεί και να παραχθεί ένα τσιπ και να φτάσει στην αγορά για ένα τηλέφωνο και πέντε χρόνια για να φτιαχτεί  ένα νέο είδος αυτοκινήτου. Επομένως, αν θέλουμε να έχουμε μια αίσθηση για το πως, λόγου χάρη, θα είναι τα gadget στα αυτοκίνητά μας το 2026, απλώς πρέπει να δούμε τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων από τους σχεδιαστές τους σήμερα.»

# 1 Διαφανής Ηλεκτρονικές Συσκευές

# 2 Το Motorola Razr. Παραμένει ακόμα το πιο φίνο κινητό τηλέφωνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ

# 3 Μπαταρίες που σας επιτρέπουν να ελέγξετε πόση ενέργεια απομένει

Ο Aaron, είναι διευθυντής της Siemens Software, τόνισε ότι εάν ο κλάδος επενδύει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια σε συγκεκριμένα είδη τεχνολογιών, όπως το 5G, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι αρκετά μακρύς ώστε οι εταιρείες να ανακτήσουν τις επενδύσεις τους. Ο εμπειρογνώμονας τεχνολογίας και καινοτομίας είπε ότι όσοι κάνοθν προβλέψεις στηρίζονται σε αυτές τις ανοδικές τάσεις της βιομηχανίας.

Επιπλέον, ο Aaron δήλωσε στο Bored Panda πώς η πανδημία λόγω COVID-19 διαμορφώνει τη βιομηχανία εργασίας και πώς ενδέχεται να είναι το μέλλον της εργασίας. «Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, ξεκίνησαν μια συζήτηση για το μέλλον της εργασίας ως αποτέλεσμα του COVID. Η Siemens έχει μια νέα και μόνιμη πολιτική όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι για λίγες μέρες την εβδομάδα όταν τους το επιτρέπει η δουλειά τους. Ολόκληρο το εργοστάσιό μου θα το υιοθετήσει,δίνοντάς μας την δυνατότητα να εργαζόμαστε δύο ημέρες την εβδομάδα στο σπίτι και τρεις στο γραφείο. Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαστε οι μόνοι», είπε πώς η Siemens προσεγγίζει την κατάσταση με ευέλικτο τρόπο.

# 4 Τα πρώτα τηλέφωνα με πρόσβαση στο διαδίκτυο

# 5 Το GE ρολόι- ξυπνητήρι που είχαν σχεδόν όλοι

# 6 Κασέτα που επιτρέπει την σύνδεση του iPod στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας

Εν τω μεταξύ, πολλές εταιρείες είναι ανοιχτές σε θέσεις που είναι μόνιμα «εξ’αποστάσεως» . «Αυτό ξεκίνησε πριν από το COVID, αλλά τώρα κερδίζει έδαφος και γνωρίζω αρκετά άτομα στην «απομακρυσμένη» κοινότητά μου του Saskatoon που έχουν απασχολούνται σε μόνιμες θέσεις εξ’αποστάσεως, εργάζονται από εδώ, με ομάδες με έδρα σε άλλες επαρχίες ή χώρες,» δήλωσε ο ειδικός.

Ο Aaron πιστεύει ότι αυτή η τάση εργασίας εξ αποστάσεως πλήρους απασχόλησης ήρθε για να μείνει, ακόμα κι όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. «Υπάρχουν τεράστια πλεονεκτήματα στην τεχνολογία από την πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό χωρίς να απαιτείται μια παγκόσμια υποδομή. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το offshoring, παρεμπιπτόντως, αλλά θα έχει (κατά τη γνώμη μου) τόσο έντονο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε και στον τρόπο κατασκευής του εργατικού μας δυναμικού. »

Υπάρχει μια πρακτική πτυχή στο να θέλεις να δουλεύεις από το σπίτι (τουλάχιστον με μερική απασχόληση) και στο μέλλον. Πολλοί υπάλληλοι έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα για τη δημιουργία καλών εργασιακών περιβαλλόντων για τον εαυτό τους στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά ηλεκτρονικών και επίπλων για να κάνουν την εργασία εξ αποστάσεως όσο πιο άνετη και αποτελεσματική γίνεται. Φυσικά, όσοι έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις επενδύσεις θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους.

# 7 Τηλεοράσεις με ενσωματωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής VHS

# 8 Ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής Mp3 με τραγούδια

# 9 Θυμάστε όταν οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούσαν αυτό το μικρό καουτσούκ για ποντίκι;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζει η τεχνολογία είναι απίστευτα γρήγορος. Τόσο που κάποιοι από εμάς (π.χ. εγώ) μένουμε πίσω, προσκολλούμαστε σε αυτό που είναι οικείο, ασφαλές και δεν μας κάνει να νιώθουμε σαν να είμαστε ήδη συνταξιούχοι. (Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα με στους συνταξιούχους – οι περισσότεροι από αυτούς που γνωρίζω προσαρμόζονται ευκολότερα στη νέα τεχνολογία από ό, τι εγώ!)

Η Ramona Pringle, διευθύντρια του Creative Innovation Studio και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο RTA School of Media του Πανεπιστημίου Ryerson, αποκάλυψε τα πάντα σχετικά με τις αλλαγές στην τεχνολογία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bored Panda.

«Δεν ξέρουμε τι ισχύει για το μέλλον και όποιος λέει ότι ξέρει πουλάει παραμύθια. Όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα στα οποία μπορούμε να βασιστούμε: αγαπάμε τις ιστορίες και μας αρέσει να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από μας. Είτε πρόκειται για προφορική αφήγηση, βιβλία, ιστολόγια, ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια, δεν έχουμε χάσει ποτέ την αγάπη μας για την αφήγηση», δήλωσε η Pringle στο Bored Panda.

# 10 Φορητές συσκευές αναπαραγωγής DVD

# 11 Ταινίες σε iPod με οθόνη 2 ιντσών

# 12 Ρολόγια με μπλε φως

«Αντίστοιχα τώρα με την πανδημία, που δεν μπορούμε να πάμε σε μια αίθουσα συναυλιών ή στο Κολοσσαίο, ψάχνουμε τρόπους για να είμαστε μαζί, συνδεδεμένοι και να παίρνουμε μέρος σε μια κοινοτική εμπειρία. Η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτές θα συνεχίσουν να είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ψυχαγωγικής μας εμπειρίας», είπε ότι η ψυχαγωγία και η σύνδεση με άλλα άτομα πιθανότατα θα συνεχίσουν να οδηγούν τις αλλαγές στην τεχνολογία και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Pringle, την επόμενη δεκαετία, θα δούμε μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της ψυχαγωγικής τεχνολογίας. «Η εμβάπτιση και η αλληλεπίδραση υπήρξαν εδώ και καιρό στόχοι για δημιουργούς και κατασκευαστές πολυμέσων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την ψυχαγωγία», είπε.

# 13 Υπηρεσία DVD του Netflix

# 14 Το ψάρι που τραγουδά

# 15 Συσκευές αναπαραγωγής CD με προστασία παράλειψης 45 δευτερολέπτων

«Την τελευταία δεκαετία, έχουμε μείνει στην εικονική πραγματικότητα λόγω του τρόπου με τον οποίο συνδυάζει αυτά τα δύο. Μπορούμε να μπούμε μέσα σε έναν κόσμο και να έχουμε επιρροή σε αυτόν, και την ιστορία ή την εμπειρία που ξεδιπλώνεται. Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που μπορούμε να περιμένουμε να εξελίξουμε είναι, κατά μία έννοια, το αντίθετο της εικονικής πραγματικότητας. Αντ ‘αυτού, θα μεταβούμε σε κάτι περισσότερο από μια βελτιωμένη πραγματικότητα ή φανταστική πραγματικότητα, όπου η ψυχαγωγία δεν είναι σε ακουστικά, αλλά αντιθέτως, γύρω μας », τόνισε η Pringle τι μπορεί να δούμε να αρχίζει να εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα τα επόμενα χρόνια.

# 16 Αυτά τα καθίσματα προς τα πίσω στα Station Wagon

# 17 CD players που έπαιρναν πολλαπλά CD ταυτόχρονα

# 18 Μικρόφωνα PC Old School

«Πριν από μια δεκαετία, δεν μιλούσαμε σε ρομπότ. Σήμερα, πολλοί από εμάς το κάνουν. Η Siri και η Alexa είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ρομπότ, αλλά ήδη επικοινωνούμε τακτικά με μέσα που δεν έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, συμπεριλαμβανομένης της επαυξημένης πραγματικότητας και της μικτής πραγματικότητας, νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι η ψυχαγωγία θα είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε πέρα από την οθόνης, αλλά έξω στον κόσμο, με χαρακτήρες και ιστορίες με τις οποίες μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ή καθ’ όλη τη διάρκεια τα σπίτια μας », είπε η ερευνήτρια.

# 19 Οι τηλεειδοποιητές τώρα μαζεύουν όλη την σκόνη

# 20 Ρομπότ σκυλιά

# 21 Τηλέφωνα Αυτοκινήτου

Το πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχαγωγία, σύμφωνα με την Pringle. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η απροσδόκητη άνοδος του ηλεκτρονικού αθλητισμού. «Ποιος θα πίστευε ότι οι άνθρωποι θα πληρώνουν χρήματα για να παρακολουθούν άλλους ανθρώπους να παίζουν παιχνίδια; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας συνδέουν και μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε, είτε διαδικτυακά, είτε ουσιαστικά, είναι κάτι που πάντα θα μας αρέσει», είπε.

# 22 Ηχεία που προσαρτήθονται στην οθόνη

# 23 Τηλεοράσεις με παχιές και μεγάλες οθόνες που είχαν μόνο τα πλούσια παιδιά

# 24 DVD ή VHS Player στο αυτοκίνητο

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει την άνοδο διαδραστικών και συναρπαστικών χώρων, όπως το μουσείο παγωτού ή την εμπειρία του Dr. Seuss», η Pringle δήλωσε στο Bored Panda ότι το χάσμα μεταξύ του τι θεωρούμε τεχνολογικό και του τι όχι μπορεί να μην γίνεται εύκολα κατανοητό. Ειδικά στον τομέα της ψυχαγωγίας.

# 25 Εφαρμογές iPhone όπου υποτίθεται ότι πίνουμε  μπύρα

# 26 Ψηφιακό καλώδιο που δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης μιας πληθώρας άχρηστων καναλιών

# 27 Σας ενδιαφέρει το Sidekick II με το Aol Messenger;

# 28 Παιχνίδι Paper Toss στο iPhone

# 29 Hit Clips

# 30 Εφαρμογές τηλεφώνου με ψεύτικο αναπτύρα

# 31 Δικαίωμα επιλογής και δυνατότητας ενημέρωσης του Facebook σας

# 32 Τηλεόραση με DVD player

# 33 Το αυθεντικό Ipod και τα εκατομμύρια κουμπιά που είχε

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News