Enimerotiko.gr
PLUS

Ειδικός στις συμπεριφορές των ζώων εξηγεί 12 σημάδια για να καταλάβετε τα πάντα για τη γάτα σας

Πολλοί ιδιοκτήτες γατών παραπονούνται ότι τα ζώα τους συμπεριφέρονται εξαιρετικά άσχημα: σπρώχνουν τα πράγματα από τα ράφια, τους δαγκώνουν επιθετικά όταν τις χαϊδεύουν και αρνούνται να παίξουν με ακριβά παιχνίδια. Θυμώνουμε με τους χνουδωτούς χούλιγκαν μας και πολλές φορές δε συνειδητοποιούμε ότι προσπαθούν να πουν κάτι ή να αναζητήσουν βοήθεια από εμάς με τη συμπεριφορά τους.

Το όνομά μου είναι Tatiana Kulikova. Εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια σε ζωολογικό κήπο και διορθώνω τη συμπεριφορά των γατών εδώ και 11 χρόνια. Δίνω συμβουλές, έχω ένα blog στο οποίο μοιράζομαι τις γνώσεις μου όπως και στο Instagram. Σήμερα, ειδικά για τους αναγνώστες του Ενημερωτικού, θα συζητήσω πώς να βρείτε μια κοινή γλώσσα με τα υπέροχα κατοικίδια ζώα σας και πώς να κάνετε τη ζωή τους πιο ευτυχισμένη.

1. Γιατί οι γάτες πρέπει να ζουν μέσα σε ένα σπίτι


Ακούω συχνά αυτήν την άποψη, «Πριν από λίγο καιρό, οι γάτες ζούσαν στους δρόμους, έτρωγαν υπολείμματα φαγητού από τα σκουπίδια και κανείς δε θα τις πήγαινε στον κτηνίατρο. Και ήταν μια χαρά, ζούσαν για 20 χρόνια! Επίσης, δεν έκαναν την ανάγκη τους στις γωνίες και δεν αρρώσταιναν καθόλου.» Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε τι έχει αλλάξει.

Προηγουμένως, οι γάτες ήταν ελεύθερες και ικανοποιούσαν τις βασικές τους ανάγκες έξω. Εάν μια γάτα ήθελε να δείξει την επικράτειά της, θα το έκανε έξω, όχι σε εσωτερικούς χώρους. Κυνηγούσαν ποντίκια και πουλιά, γι ‘αυτό το γάλα και τα κονσερβοποιημένα ψάρια δεν επηρέασαν πολύ τη διατροφή της γάτας. Οι γάτες ανέβαιναν στα δέντρα, επικοινωνούσαν με άλλες γάτες, ζευγάρωναν και τσακώνονταν με άλλες γάτες. Τα ζώα είχαν πολύ λίγη επαφή με τον άνθρωπο και δε γνωρίζαμε πολλά γι ‘αυτές.

Κάποτε, η γάτα μου απέκτησε γατάκια και όλα ζούσαν στο σπίτι μας για 7 μήνες. Υπήρχαν 2 μικρά κουτιά απορριμμάτων γάτας στην κουζίνα και ένα ακόμη στο μπάνιο. Κάθε φορά που επέστρεφα από το σχολείο, καθάριζα όλες τις λιμνούλες από ούρα γύρω από αυτά τα κουτιά απορριμμάτων. Και κανείς δεν εκπλησσόταν από αυτό. Ήμασταν σίγουροι ότι κάποιες γάτες απλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κουτιά απορριμμάτων. Αλλά αργότερα, όταν υιοθετήθηκαν 2 από τα γατάκια, αυτές οι λιμνούλες εξαφανίστηκαν ως εκ θαύματος. Φυσικά, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ήμασταν τυχεροί που απαλλαχθήκαμε από αυτούς τους 2 χούλιγκαν. Αλλά αν είχαμε προσθέσει περισσότερη άμμο στα κουτιά απορριμμάτων ή αν είχαμε αυξήσει τον αριθμό των κουτιών απορριμμάτων, θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα ζώα ζουν σε σπίτια και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες τους. Αισθάνονται άγχος λόγω των ανθρώπων, έλλειψης δραστηριοτήτων και εσφαλμένων μεθόδων ανατροφής.

Επίσης, συχνά ακούω ότι οι γάτες προτιμούν να ζουν σε εξωτερικούς χώρους και ότι δυσκολεύονται να ζήσουν σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά γενετικά τα σημερινά γατάκια δεν είναι πλέον εκείνες οι αγριόγατες που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες. Οι άνθρωποι έχουν τις γάτες για κατοικίδια για σχεδόν 9.000 χρόνια. Επιπλέον, τα τελευταία 200 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει νέες φυλές που αισθάνονται καλά σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους. Οι γάτες είναι στην ευχάριστη θέση να είναι στο σπίτι τους και δε θέλουν να μάθουν τίποτα για τη ζωή στο δρόμο και τους κινδύνους που αυτή κρύβει.

2. Πώς να μη αναθρέψετε ένα υστερικό γατάκι

Πολλές φορές, οι ιδιοκτήτες γατών προκαλούν τα ξεσπάσματα των τετράποδων φίλων τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιδρούν σε ταραχές γρηγορότερα και πιο έντονα από ό, τι στην εποικοδομητική συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου τους. Εάν μια γάτα νιαουρίζει ήσυχα κοντά στην μπροστινή πόρτα, οι ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να περιμένουν για λίγο και να μην αφήσουν το αγαπημένο τους γατάκι να βγει έξω, ειδικά όταν ο καιρός είναι κακός. Αλλά αν η γάτα αρχίσει να πέφτει στην πλάτη της, ρίχνει τα μάτια της και ουρλιάζει με μια περίεργη φωνή, η καρδιά των ιδιοκτητών δεν αντέχει και αφήνουν τη γάτα να βγει έξω. Το γατάκι καταλαβαίνει γρήγορα ποιος τύπος συμπεριφοράς λειτουργεί καλύτερα και αρχίζει να εκνευρίζει για κάθε περίσταση. Έτσι καταλήγουμε να έχουμε μια υστερική γάτα που «στρεσάρετε» με τα πάντα γύρω της.

Ορίστε απλούς κανόνες και ακολουθήστε τους. Για παράδειγμα, «μην αφήσετε το γατάκι σας έξω σε καμία περίπτωση.» Εάν ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα για μερικές εβδομάδες και εάν αγνοήσετε όλες τις ταραχές, θα δείτε ότι το γατάκι σας θα αισθανθεί πολύ καλύτερα. Σε τελική ανάλυση, τίποτα τρομακτικό δεν συμβαίνει σε μια γάτα εάν δεν της επιτρέψετε να βγει έξω ή εάν απαγορεύσετε την είσοδο σε ένα δωμάτιο.

3. Χρειάζεται όνομα μια γάτα;

Οι γάτες αναγνωρίζουν τα ονόματά τους ακόμα κι αν τα αγνοούν. Όταν υπάρχουν πολλά κατοικίδια στο σπίτι και καλούνται με τον ίδιο τρόπο και κανένα από αυτά δεν έχει το δικό του όνομα, ένα ζώο δεν μπορεί να καταλάβει ότι απευθύνεστε σε αυτό. Αυτό αποτρέπει τη δημιουργία μιας καλής συναισθηματικής σύνδεσης με το άτομο του. Εάν η γάτα ζει μόνη, η κατάσταση δεν είναι τόσο κρίσιμη.

Αλλά παρατηρώ συχνά την απουσία σύνδεσης μεταξύ μιας γάτας που δεν έχει όνομα και του ιδιοκτήτη της.

Η επιλογή του ονόματος είναι πάντα ένα σημάδι ότι το άτομο ενδιαφέρεται για το κατοικίδιο ζώο του. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται για το πώς να ονομάσει το κατοικίδιό του, αυτό σημαίνει ότι επίσης δεν ενδιαφέρονται για τον μοναδικό χαρακτήρα του κατοικίδιου ζώου.

Το ιδανικό όνομα θα πρέπει να αποτελείται από 1-2 συλλαβές και να έχει κάποιους ήχους, όπως s, z, sh, ch: Shadow, Blanche, Sunshine κ.λπ. Εάν το όνομα της γάτας σας είναι Leopold, θα ανταποκριθεί στον Leo. Θέλετε να το δοκιμάσετε στο κατοικίδιό σας;

Συχνά, οι άνθρωποι υιοθετούν ένα γατάκι, ορίζουν το φύλο του λανθασμένα και τελικά έχουν ένα αρσενικό με το όνομα Bella ή ένα θηλυκό με το όνομα Jack. Αναρωτιέμαι συχνά εάν το ζώο θα έχει ψυχολογικό τραύμα εάν τους δοθεί νέο όνομα. Δεν θα έχουν. Αλλά είναι προτιμότερο να δώσετε ένα όνομα που θα μοιάζει με το προηγούμενο, όπως για παράδειγμα από Jack – να το κάνετε Jackie.

4. Τι να κάνετε αν η γάτα σας δαγκώσει από αγάπη

Μερικές φορές ένα γατάκι μπορεί να έρθει στην αγκαλιά σας, να αρχίσει να γλείφει τα δάχτυλά σας και μετά από λίγη ώρα να αρχίσει να τα δαγκώνει. Αυτό σημαίνει ότι το ζώο ενθουσιάστηκε με το χάδι σας. Οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί: ορμονικοί, μη συσσωρευμένη ενέργεια, η έλλειψη προσοχής από εσάς.

Εάν ενώ χαϊδεύετε μια γάτα, αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο ενθουσιασμένη, κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί με το να τρίβει το κεφάλι της, εναντίον σας, να κουνάει την ουρά τους ή να ετοιμάζεται για ένα δάγκωμα, σταματήστε αμέσως να τη χαϊδεύετε. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε σίγουρα είναι να χτυπήσετε τη γάτα στο ρύγχος της. Η γάτα θα το αντιληφθεί ως πρόσκληση για ένα παιχνίδι μάχης.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να βρείτε και να εξαλείψετε την αιτία. Εάν το ζώο δεν έχει στειρωθεί, πρέπει να το στειρώσετε. Εάν δεν παίζετε αρκετά με το κατοικίδιό σας, πρέπει να αρχίσετε να παίζετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ή να αγοράσετε ένα δια-δραστικό παιχνίδι για τη γάτα σας.

5. Γιατί οι γάτες αγνοούν τα παιχνίδια που είναι σαν καλάμι ψαρέματος και τα παζλ

Ένα καλάμι ψαρέματος για γάτες πρέπει να μοιάζει με θήραμα, να κάνει ελκυστικούς ήχους (τσίμπημα, κουδούνισμα), και να κινείται προς τη γάτα. Κανένα θήραμα δεν πηδά κατευθείαν στο στόμα ενός αρπακτικού. Μετακινήστε τον πόλο σαν να τρέχει μακριά από τη γάτα. Ακόμα κι αν το γατάκι παρακολουθεί απλά το παιχνίδι, θεωρείται επίσης ως παιχνίδι. Τα άγρια ​​ζώα δεν κυνηγούν το θήραμά τους σαν τρελά, μπορούν να κάθονται σε ενέδρα για ώρες και στη συνέχεια να κάνουν ένα αιφνίδιο άλμα.

Για να κάνετε το κατοικίδιό σας να παίξει με ένα παιχνίδι παζλ όπου βάζετε το φαγητό τους, χρειάζονται κίνητρα. Η γάτα πρέπει να είναι πεινασμένη και θα πρέπει να είναι πρόθυμη να πάει για φαγητό. Εάν η γάτα έχει συνεχή πρόσβαση στο φαγητό της, το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε 2 περιπτώσεις: εάν αρχίσετε να βάζετε όλο το φαγητό μέσα στο παιχνίδι ή εάν βάζετε τα πιο νόστιμα μέρη του φαγητού μέσα στο παιχνίδι.

Η ιδέα του παζλ είναι να δημιουργήσει αυτοκινούμενη συμπεριφορά. Η γάτα κάνει μια προσπάθεια (παίρνει το φαγητό) και παίρνει μια ανταμοιβή (τρώει μια νόστιμη μπουκιά). Εάν το ζώο αποτύχει να πιάσει το νόημα του παιχνιδιού στην αρχή, βοηθήστε το.

Είναι απαραίτητο να παίζετε τακτικά με το κατοικίδιο ζώο σας. Θα πρέπει να είναι 2 ώρες την ημέρα για γατάκια, 1,5 ώρες την ημέρα για γάτες ηλικίας 1 έως 7 ετών και τουλάχιστον 30 λεπτά για γάτες ηλικίας 7 έως 12 ετών. Λάβετε υπόψη τη δραστικότητα του κατοικίδιου ζώου και τις ιδιαιτερότητες της ράτσας του. Για παράδειγμα, ένα Cornish Rex μπορεί να παίξει για 3 ώρες την ημέρα και εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για αυτό, ενώ μια περσική γάτα 6 μηνών θα είναι ευτυχισμένη με μόλις 30 λεπτά παιχνιδιού.

6. Είναι αλήθεια ότι ο φακός λέιζερ προκαλεί κατάθλιψη;

Αν μια γάτα που δεν μπορεί να πιάσει το θήραμά της θα είναι εξαιρετικά απογοητευμένη. Και η κόκκινη κουκίδα από το φακό λέιζερ είναι άπιαστη! Μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση της γάτας και να δημιουργήσει αμφιβολίες για την ασφάλεια του περιβάλλοντός τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κατάθλιψης ή επιθετικότητας.

Αλλά μπορείτε να το αποφύγετε εάν ο φακός λέιζερ δεν είναι η μόνη ψυχαγωγία του κατοικίδιου ζώου στο σπίτι. Συμπεριλάβετε το παιχνίδι με το δείκτη λέιζερ σε ένα τυπικό παιχνίδι μισής ώρας με το καλάμι ψαρέματος. Σας προτείνω να παίξετε πρώτα με το καλάμι και μετά με το λέιζερ και ξανά με το καλάμι για να τελειώσετε σταδιακά το παιχνίδι.

Πολλές γάτες συμπεριφέρονται ανάρμοστα όταν παίζουν με τον φακό του λέιζερ και ακόμη και αφού τελειώσει το παιχνίδι. Κουνιούνται, περιστρέφονται σε ένα σημείο, δεν μπορούν να ηρεμήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τρέχουν γύρω από το σπίτι με ανοιχτά μάτια προσπαθώντας να βρουν τη φωτεινή τελεία από το λέιζερ. Εάν η γάτα σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, είτε παίζετε πολύ λίγο μαζί της (κυρίως με το λέιζερ) είτε έχει αδύναμο νευρικό σύστημα. Μπορεί να είναι και οι δύο περιπτώσεις ταυτόχρονα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξαιρέσετε το λέιζερ από το παιχνίδι με τη γάτα σας και χρησιμοποιήστε μόνο χειροπιαστά παιχνίδια όπως το καλάμι ψαρέματος.

7. Πώς να κάνετε τις γάτες να γίνουν φίλες

Οι γάτες είναι εδαφικά ζώα. Τι ένστικτό τους τους λένε ότι πρέπει να είναι εκείνες που κατέχουν την περιοχή, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα ή ένα σπίτι. Βλέπουν έναν πιθανό ανταγωνιστή για πόρους ή ακόμα και έναν ενδεχόμενο εχθρό σε οποιοδήποτε νέο κατοικίδιο έρχεται στο σπίτι. Γι’ ‘αυτό μπορεί συχνά να δείξουν επιθετικότητα και φόβο.

Η πρώτη σας αντίδραση σημαίνει πολλά για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των κατοικίδιων ζώων σας, γι’ ‘αυτό σας συνιστώ να μην τα γνωρίσετε κατευθείαν. Είναι καλύτερα να το κάνετε σταδιακά σύμφωνα με το πλάνο «ένα συναίσθημα-ένα βήμα». Τοποθετήστε τα κατοικίδια σε διαφορετικά δωμάτια, έτσι ώστε να μην ακούν το ένα το άλλο. Στη συνέχεια, χαϊδέψετε το καθένα με ένα μαντήλι και παρουσιάστε τις μυρωδιές του ένα στο άλλο: φέρτε το μαντήλι με τις φερορμόνες της νέας γάτας στην παλιά και αντίστροφα. Το τρίτο βήμα θα είναι η «ανταλλαγή» των δωματίων των γατών, ώστε να μπορούν να ελέγχουν το έδαφος του εχθρού.

Συχνά βλέπω τους ιδιοκτήτες γάτας να σκέφτονται να πάρουν τη δεύτερη γάτα μόνο επειδή το τρέχον γατάκι τους ταιριάζει καλά με τους ανθρώπους και τους αρέσει να είναι κοντά τους. Πιστεύουν ότι κάνοντας το αυτό, θα κάνουν το κατοικίδιό τους χαρούμενο και θα τον κάνουν φίλο. Αλλά η αγάπη των γατών για τον άνθρωπο δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη τους για άλλα ζώα. Επιπλέον, ένα γατάκι που του αρέσει η προσοχή των ανθρώπων του μπορεί να μην θέλει να την μοιραστεί με κάποιο άλλο γατί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε να μάθετε τη στάση του κατοικίδιου ζώου σας απέναντι σε άλλα ζώα προτού αποκτήσετε έναν φίλο για αυτά. Ενδέχεται ο μοναδικός και καλύτερος φίλος τους να είναι εσείς;

Οι γάτες μου περιμένουν τον ιδιοκτήτη τους να σταματήσει να εργάζεται

Μην εξανθρωπίζετε τις γάτες και μη σκέφτεστε ότι έχουν κάποια ζεστά συναισθήματα προς τους γονείς και τα αδέλφια τους. Δεν έχουν. Μόλις φτάσει στην εφηβεία, κάθε γατάκι μετατρέπεται σε ανταγωνιστή για πόρους. Εάν δεν υπάρχει ορατός ανταγωνισμός μεταξύ τους, είναι τυχαίο, δεν έχει καμία σχέση με τη συγγένεια τους.

8. Λυπούνται οι γάτες για άλλες γάτες που έχουν πεθάνει;

Οι γάτες λαχταρούν για τους εκλιπόντες φίλους τους, αλλά όχι με τον τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι. Ένα ζώο που έχασε ένα μέλος μιας ομάδας αισθάνεται άγχος λόγω των ξαφνικά αλλαγμένων συνθηκών ζωής τους. Η περιοχή της άλλης γάτας είναι πλέον διαθέσιμη και δεν είναι σαφές εάν μπορούν να τη διασχίσουν. Οι ώρες που ήταν γεμάτες με παιχνίδια είναι τώρα άδειες και θλιβερές. Εάν φέρετε στο σπίτι μια νέα γάτα, θα προκαλέσει επίσης άγχος.

Παίξτε με το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών που συνήθιζε να περνάει μαζί με τον εκλιπών φίλο του. Συμπεριφερθείτε με έναν συνηθισμένο τρόπο και μην αλλάξετε το πρόγραμμα που έχετε. Επίσης, φροντίστε να συγκρατήσετε τα συναισθήματά σας μπροστά στη γάτα. Άλλωστε, αισθάνονται και τη δική σας λύπη.

Με την πάροδο του χρόνου, η γάτα θα ηρεμήσει και θα δημιουργήσει νέες συνήθειες – τότε μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα άλλο γατάκι. Αλλά αυτό το γατάκι δεν πρέπει να είναι εκεί για να διασκεδάσει το πρώτο. Θα πρέπει να είναι εκεί για εσάς – αν θέλετε πραγματικά να πάρετε μια δεύτερη γάτα.

9. Πώς να καταλάβετε εάν λείπει κάτι σε μια γάτα

Οι πελάτες μου συχνά παραπονιούνται ότι η γάτα τους τρυπώνει πάντα στα ράφια και σπρώχνει κάτι από αυτά. Τα γατάκια μπορούν επίσης να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων ή να προσπαθήσουν να καθίσουν σε μια λεπτή τηλεόραση. Μαλώνετε το ζώο και του ζητάτε να φύγει, αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Πολλές φορές, ο λόγος που καλείτε έναν ειδικό σε τέτοια σπίτια είναι μια σύγκρουση μεταξύ γατών. Υπάρχει ένας λόγος για οποιαδήποτε δράση και σύγκρουση μιας γάτας. Το γατάκι δείχνει ότι χρειάζεται κατακόρυφο έδαφος, επειδή εκεί είναι που αισθάνεται ασφαλής. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα εγκαθιστώντας πολλά ράφια εκεί.

Όταν βλέπω ότι μια γάτα κουβαλάει ένα παιχνίδι ή ένα κομμάτι χαρτί στον ιδιοκτήτη της σαν σκύλος, δεν εκπλήσσομαι ούτε και χαίρομαι. Καταλήγω αμέσως στο συμπέρασμα ότι το ζώο στερείται προσοχής και δεν έχει στην ζωή της το παιχνίδι. Τα κατοικίδια με τα οποία παίζουμε σε τακτική βάση δε χρειάζεται να κυνηγούν τους ιδιοκτήτες τους με ένα παιχνίδι στο στόμα τους. Επίσης, δεν χρειάζεται να αφήνουν τα παιχνίδια σε ορατά μέρη για να βεβαιωθούν ότι ο άνθρωπος τους έρχεται σε επαφή και θυμάται ότι πρέπει να παίζουν μαζί τους.

10. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τσαντών μεταφοράς γάτας;

Είχα μια τσάντα μεταφοράς με φερμουάρ. Την έραψα 2 φορές και μετά τα εγκατέλειψα γιατί οι γάτες μου την έσκιζαν πολύ συχνά. Μια γάτα θα μπορούσε ακόμη και να την ανοίξει με την μουσούδα του πατώντας το πλέγμα από μέσα. Είναι πολύ πιο ζεστό από το εξωτερικό περιβάλλον και δε συνίσταται για το καλοκαίρι, επειδή δεν διαθέτει εξαερισμό.

Ένας άλλος τύπος μεταφορέα είναι ένα σακίδιο όπου η γάτα μοιάζει με αστροναύτη. Έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές πολλών ανθρώπων. Είναι βολικό στη μεταφορά, η γάτα έχει παράθυρο, τι άλλο χρειάζεται να αισθάνεται ευτυχισμένη; Αποδεικνύεται ότι οι γάτες πρέπει επίσης να αλλάξουν τη θέση του σώματός τους και να έχουν την δυνατότητα να αναπνέουν κανονικά. Πριν από λίγο καιρό ονειρευόμουν να πάρω και αυτό το είδος σακιδίου, αλλά τώρα λέω «Όχι» σε αυτό.

Οι μεταφορείς που ανοίγουν στην κορυφή είναι οι πιο επικίνδυνοι. Το ζώο μπορεί να ανοίξει ακόμη και την πιο αξιόπιστη κορυφή, για να μην αναφέρουμε τις πιο αδύναμες κατασκευές. Η πόρτα πρέπει να βρίσκεται στο πλάι.

Ένας ιδανικός μεταφορέας πρέπει να έχει μεταλλική πόρτα, φαρδιά κλιπ στις πλευρές, κλειδαριά με 2 κουμπιά και καλό εξαερισμό. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν το μοντέλο που μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία. Αυτά τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα για πτήσεις και αυτόματες μεταφορές. Το μόνο μειονέκτημά τους είναι το βάρος τους.

11. Το ερώτημα του αιώνα: Μας ζηλεύουν οι γάτες;

Τα σκυλιά είναι ικανά να αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο ως ένα άλλο είδος, αλλά αυτό το γεγονός δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει και με τις γάτες. Κατά κανόνα, συμπεριφέρονται μαζί μας με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται με άλλες γάτες. Και οι γάτες δεν αισθάνονται ζήλια μεταξύ τους. Οι γάτες είναι μοναχικά ζώα που δε σχηματίζουν μόνιμα ζευγάρια στη φύση και που κάνουν αδιάκριτη επαφή. Μια γάτα μπορεί να έχει γατάκια από διαφορετικούς πατέρες στην ίδια γέννα. Δεν χρειάζονται ένα περιττό συναίσθημα όπως η ζήλια για να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα, η προστασία των πόρων είναι πολύ σημαντική για αυτές.

Οι γάτες μας θεωρούν πόρους ή πολύτιμη πηγή πόρων. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται ότι η γάτα σας σας ζηλεύει όταν χαϊδεύετε ένα άλλο γατάκι ή όταν φέρετε σπίτι ένα άλλο κατοικίδιο.

Συχνά, οι ιδιοκτήτες ενισχύουν τις συμπεριφορές που προστατεύουν τους πόρους στα ζώα αναγνωρίζοντας ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμπεριφορά των τετράποδων φίλων τους μοιάζει περισσότερο με ζήλια για αυτούς. Σε τελική ανάλυση, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι αγαπούν τη Molly περισσότερο από το Sooty, ειδικά όταν χαϊδεύουν τη Molly και ο Sooty έρχεται και αρχίζει να χτυπάει τη Molly. Αυτή η συμπεριφορά πείθει τους ιδιοκτήτες ότι έχουν ζήλια μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να μη συνδέεται καν με το χάιδεμα αλλά με μια μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των ζώων. Η Molly που κάθεται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη είναι η τελευταία πτώση σε αυτήν τη σύγκρουση (ο Sooty πιστεύει ότι η Molly πήρε τα πάντα, ακόμη και τον ιδιοκτήτη τους). Εάν μοιράζεστε τους πόρους σας σωστά, ο Sooty δεν θα ενδιαφέρεται αν η αγκαλιά του ιδιοκτήτη του καταλαμβάνεται από τη Molly. Ο Sooty μπορεί να μην ήθελε καν να καθίσει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.

Τα ζώα επικοινωνούν μαζί μας χρησιμοποιώντας σήματα σώματος, μυρωδιές και ήχους και δεν μπορούμε πάντα να αποκρυπτογραφήσουμε σωστά τα μηνύματά τους. Όμως, ως άνθρωποι η ικανότητα να σκεφτόμαστε αφηρημένα και άλλα τέλεια πράγματα στον εγκέφαλό μας, μπορούμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε άλλα είδη. Απολαύστε αυτήν τη δραστηριότητα, μην εξανθρωπίσετε τους 4τράποδους φίλους μας, απλώς μάθετε τη γλώσσα τους.

Είστε σε θέση να βρείτε μια κοινή γλώσσα με τα κατοικίδια ζώα σας; Δείξτε μας τα γατάκια σας στα σχόλια και φροντίστε να μας πείτε και για τον χαρακτήρα τους!

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News