k-mitsotakis-skeyoria-i-novartis-100926
13:30

Κ. Μητσοτάκης: «Σκευωρία η Novartis»

13:30
Νίκη Μουλά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξενήθηκε στο «OPEN BEYOND» και την εκπομπή της Έλλης Στάη, «OPEN MIND». Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική επικαιρότητα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις εκλογές, τη συμφωνία των Πρεσπών, το προσφυγικό, τις Ευρωεκλογές, τη Novartis, το κόμμα του, αλλά και την πολιτική του πορεία.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

-“Μπορείτε πλέον να πείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια, ότι είμαι ο Κυριάκος. Ο κόσμος με φωνάζει στις γειτονιές με το μικρό μου όνομα. Ξεκίνησα από μία πλεονεκτική θέση. Εϊμαι περήφανος για όλα όσα μου δίδαξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αλλά πλέον είμαι ώριμος πολιτικός με διάθεση να προσφέρω”.

Advertisement

-“Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Όταν κατέβηκα για πρόεδρος της Ν.Δ. ήμουν το outsider. Έπρεπε να παλέψω για να πείσω. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα”.

-“Έίμαι ο Κυριάκος. Είμαί σίγουρος για τον εαυτό μου. Δεν προεξοφλώ κάποιο αποτέλεσμα. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις αλλά την επαφή μου με τους πολίτες. Δεν θα μπορούσα να μην είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου. Η ανάληψη της βαριάς ευθύνης είναι για μένα. Έχω ζήσει από μικρός τη δόξα της εξουσίας. Τα έχω απομυθοποιήσει. Μ’ ενδιαφέρει να λύνω δύσκολα προβλήματα”.

Advertisement

“Μακάρι να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Δεν γνωρίζω πότε θα κάνει βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός, όμως η κάλπη των εκλογών στις 16 Μαΐου είναι μια ευκαιρία να εκφραστούν οι πολίτες. Θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το αύριο αυτής της χώρας”.

Advertisement

-“Θέλω μια μεγάλη νίκη, μια ευρεία νίκη, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μια ψήφο εμπιστοσύνης για έμας”.

Εκλογές:

-“Σκοπός μου είναι η πολιτική νομιμοποίηση. Δεν θέλω να διεκδικήσω την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες μου λένε “δεν αντέχουμε άλλο” και “πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ για να μας κάνεις τη ζωή καλύτερη”.

“Και αυτοδύναμος να είμαι θέλω και να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις”

Advertisement

“Δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κα Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της Δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν κι εμένα, μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική”.

“Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δυο πράγματα: πρώτον θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν τη χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, το δεύτερο Κόμμα εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα, θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης”.

“Επαναλαμβάνω, οι ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την Κυβέρνηση και θέλω να είναι ταυτόχρονα και μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη Νέα Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”

“Σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν, θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και των συμπολιτών μας που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μου επιτρέπεται να κάνω καμία διάκριση”.

Advertisement

“Με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή την λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέχεια, δεν θέλω να τελειώσω κανέναν.”

Συμφωνία των Πρεσπών:

“Στη Συμφωνία των Πρεσπών υπήρχε αντάλλαγμα και αντάλλαγμα πάρα πολύ συγκεκριμένο γιατί το Υπουργείο είναι ένα αντάλλαγμα το οποίο ο άλλος το καρπώνεται σήμερα”.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών τελικά προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε εμείς; Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας”.

“Δεν μου έχει απαντήσει κανείς, κα Στάη, ούτε ο κ. Τσίπρας γιατί μια χώρα η οποία ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία πρέπει η γλώσσα της να είναι μακεδονική και οι πολίτες της να είναι Μακεδόνες. Αυτό δεν μου το έχει απαντήσει κανείς ακόμη και δεν μπορεί να το απαντήσει”.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιτρέψτε μου να κάνω τις εκτιμήσεις μου”.

“Επειδή κάθισα και μελέτησα πολύ προσεκτικά τις ομιλίες του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δε θα δεχόταν αυτή τη συμφωνία. Έλεγε ότι δεν πρέπει ν’ αποκτήσει η χώρα μια δεύτερη εθνική μειονότητα, μακεδονική μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν το μεγάλο άγχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”.

“Ο λαϊκισμός όπως ξέρουμε πολύ καλά στη χώρα μας, έχει πολλές εκφάνσεις. Έχει έκφανση ακροδεξιά και προφανώς έχει και έκφανση αριστερή. Και αυτή συμβολίζει ο κ. Τσίπρας.”

Προσφυγικό:

“Στη διαχείριση του προσφυγικού, αποτύχαμε οικτρά ως χώρα. οι άνθρωποι, αν κάποιος πρέπει να πάρει Νόμπελ σε αυτή την υπόθεση είναι οι τρεις γιαγιάδες, εκ των οποίων μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, οι οποίες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή, άνθρωποι με μικρά παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες”.

Ευρωεκλογές

“Απέναντι στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που επιλέξαμε εμείς, ο κ. Τσίπρας προτάσσει την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος αλλά το όνομα Κόκκαλης συμβολίζει τη διαπλοκή στην Ελλάδα. Για τον κ. Κόκκαλη το μπαμπά, όχι το γιο.

 Novartis

“Eίναι σκευωρία. Εδώ μιλάμε ότι βγήκαν και μας είπαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του νεοελληνικού κράτους, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα, περιμένω τη Δικαιοσύνη με μεγάλη καθυστέρηση να πω, να μας πει επιτέλους τί έχει βγει σε αυτή την υπόθεση”.

 Νέα Δημοκρατία:

“Δεν έχω υπ’ όψιν μου καραμανλική συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν υπάρχουν ορισμένα στελέχη τα οποία για τους δικούς τους, προσωπικούς λόγους και δε θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές, θεωρούν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να παραμένουν για τα 10 δευτερόλεπτα που τους αναλογούν στο κέντρο της επικαιρότητας, αυτό το οποίο μ’ ενδιαφέρει, είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία πια..”

“Η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλη η Ν.Δ. Έχω δυο τέως Πρωθυπουργούς οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της Ν.Δ. έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον μου, διότι εγώ πρέπει να κρατάω, υποχρέωσή μου είναι να κρατάω τη Ν.Δ. ενωμένη και να συνθέτω”

“Ο κ. Τσίπρας θα χάσει διότι απέτυχε να κάνει την Ελλάδα καλύτερη. Η δική μου δουλειά δεν είναι να ασχολούμαι άλλο με τον κ. Τσίπρα. Είναι να πείσω τους πολίτες ότι εγώ μπορώ να κάνω την Ελλάδα καλύτερη την επόμενη μέρα”

Για την πολιτική του πορεία:

“Ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή. Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας. Ευτυχώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρήκαμε μια νέα και πιστεύω πολύ πιο υγιή ισορροπία”

“Πιστεύω στην οικογένεια πάρα πολύ. Για μένα η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα και τα παιδιά μου. Να μεγαλώσω καλά παιδιά, με αρχές, με αξίες και να μπορώ να είμαι καλά με τη σύζυγό μου. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα ισορροπεί κανείς στην πολιτική”

“Δεν χρειάζεται πια να απαντήσω στο δίλημμα, πολιτική ή οικογένεια. Έχω την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς μου σε αυτό το οποίο κάνω. Έχω βαριά την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος γι’ αυτό το οποίο ενδεχομένως όπως είπατε τίποτα δεν είναι σίγουρο κληθώ να κάνω και ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που έλυσα αυτές τις εκκρεμότητες σε μια άλλη περίοδο της πολιτικής μου διαδρομής”

“Θέλω πραγματικά να μπορέσω να εκφράσω αυτούς τους ανθρώπους αυτής της νέας δημιουργικής Ελλάδας, οι οποίοι σήμερα ψάχνουν για μια κατεύθυνση και θα μετρήσω τελικά την δική μου προσωπική επιτυχία με το εάν μπορούνε να δούνε το δικό τους συμφέρον να ταυτίζεται με τις προτάσεις τις δικές μας, γιατί εάν δεν μεγαλώσει η οικονομία, εάν δεν μπούνε κάποιοι τολμηροί μπροστά να επενδύσουν στη χώρα, να δημιουργήσουν δουλειές, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα άλλα προβλήματά μας. Ούτε συντάξεις καλές θα μπορούμε να δώσουμε, ούτε κοινωνικό κράτος καλό μπορούμε να έχουμε, ούτε καλή υγεία μπορούμε να έχουμε.”