Enimerotiko.gr
Συνταγές

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού:Εύκολη παραδοσιακή συνταγή!

Παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού: Η καταλληλότερη εποχή για να φτιάξεις σταφύλι γλυκό του κουταλιού είναι τώρα. Τώρα που σιγά σιγά ο τρύγος φτάνει στο τέλος του και τα σταφύλια είναι πιο γλυκά από ποτέ. Τώρα που έχει γεμίσει ο τόπος αρώματα , τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φυλακίσεις όλη αυτή τη γλύκα και τη μυρωδιά σε μικρά σιροπιαστά βαζάκια.

Παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού: Εδώ θα μάθεις όλα τα μυστικά για να πετύχεις το τέλειο σταφύλι γλυκό του κουταλιού!

Υλικά:

  • 1½ κιλό ρώγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, κατά προτίμηση σουλτανίνα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα ή 1 κλωνάρι βασιλικό ή 2-3 κουτάκια βανίλιας

Εκτέλεση:

  • Πλένω καλά τις ρώγες, πετάω τυχόν κοτσανάκια και τις στραγγίζω. Βάζω τις ρώγες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτω τη ζάχαρη, το νερό και την αρμπαρόριζα ή το βασιλικό. Αν αποφασίσω να βάλω βανίλιες θα τις ρίξω αφού τελειώσει το βράσιμο του γλυκού.
  • Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, ξαφρίζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια. Βράζω για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά, (σε αυτό το σημείο προσθέτω τις βανίλιες αν θελήσω να τις χρησιμοποιήσω) πετάω την αρμπαρόριζα, μοιράζω το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζω. Φυλάω το γλυκό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Θυμήσου! Διαλέγουμε τσαμπιά με ρώγες σφικτές, μεγάλες και γερές. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι στο σταφύλι γλυκό του κουταλιού ή σε μαρμελάδα, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα λευκό και στεγνό πιατάκι του καφέ. Το κρυώνουμε γρήγορα (στο ψυγείο για 1 – 2 λεπτά) και περνάμε τη λαβή ενός κουταλιού: αν αφήσει «δρόμο» που δεν κλείνει, το σιρόπι είναι έτοιμο, αλλιώς βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Μπορείς να το φτιάξεις με ό,τι σταφύλι θέλεις, φράουλα, ροζακί, σουλτανίνα, μαύρο Αττικό σταφύλι κλπ.Πολλά σταφύλια έχουν κουκούτσι. Αν δεν σου αρέσει, θα πρέπει να το βγάλεις με πολύ προσοχή  ή να διαλέξεις μια ποικιλία σταφυλιού χωρίς κουκούτσι. Εγώ προσωπικά αφήνω το κουκούτσι στο σταφύλι και πραγματικά γίνεται σαν ξηρός καρπός που έχει ποτίσει σιρόπι.

Με αυτήν την πολύ εύκολη συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι θα έχεις απόθεμα για όλες τις υπογλυκαιμίες του Χειμώνα. Δοκίμασε την και δεν θα χάσεις!