9-ypoyla-symptomata-poy-amp-8220-martyroyn-amp-8221-pos-echete-dysanexia-sti-gloyteni-kai-den-prepei-na-agnoisete-69883
11:28

9 ύπουλα συμπτώματα που “μαρτυρούν” πως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και δεν πρέπει να αγνοήσετε

11:28
Νίκη Μουλά

Ποια είναι η σχέση σας με τη γλουτένη; Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με την ετικέτα χωρίς γλουτένη, να το έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου. Αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Όσον αφορά τις διαταραχές που προκαλεί η γλουτένη, αυτές είναι η κοιλιοκάκη, η αλλεργία στο σιτάρι και η δυσανεξία στη γλουτένη.

Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο. Τα αντισώματα σχηματίζουν και προσβάλλουν το λεπτό έντερο. Συνήθως ανιχνεύεται μέσω ενός τεστ αίματος, αν και μερικά από τα εκατοντάδες συμπτώματά περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους. Στην αλλεργία στο σιτάρι, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, άσθμα και διάρροια.

Advertisement

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης. Μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι πάσχετε από αυτό. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί αφού δεν υπάρχει εξέταση αίματος όπως αυτή για την κοιλιοκάκη. Ας εξετάσουμε μερικά από τα συμπτώματα όλων αυτών των παθήσεων.

Προβλήματα στα δόντια

Επειδή τα προβλήματα γλουτένης μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητά σας να απορροφάτε βιταμίνες και μέταλλα, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν να είναι ανεπαρκή. Η διάβρωση και η αποσύνθεση του σμάλτου είναι κοινά αποτελέσματα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BMC Gastroenterology συνδέει επίσης τα στοματικά έλκη με την δυσανεξία της γλουτένης. Αυτές οι πληγές στη γλώσσα ή στο στόμα σας μπορεί να σχετίζονται με τη γλουτένη.

Advertisement

Advertisement

Κούραση

Η κόπωση σχετίζεται με τόσες πολλές καταστάσεις που είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την αιτία. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η γλουτένη συνδέεται με την κόπωση είναι επειδή προκαλεί φλεγμονή στα άτομα με δυσανεξία ή κοιλιοκάκη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει υποτονικότητα και λήθαργο.

Πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις

Και εδώ, η φλεγμονή που σχετίζεται με την γλουτένη είναι ο ένοχος. Ο πόνος μπορεί να ξεσπάσει στους μύες, τις αρθρώσεις ή να προκαλέσει αρθριτικό πόνο. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση αφού αφαιρέσουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Πονοκέφαλοι

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι άτομα που είχαν κοιλιοκάκη ή δυσανεξία σε γλουτένη είχαν υψηλή συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών και χρόνιων πονοκεφάλων. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που είχαν δυσανεξία γλουτένης ανέφεραν πονοκεφάλους και περίπου το 30% των ασθενών είχαν κοιλιοκάκη.

Advertisement

Μούδιασμα στα άκρα

Είχατε ποτέ ανεξήγητο μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας; Για μερικούς, η γλουτένη ενεργοποιεί μια ανταπόκριση στο νευρικό σύστημα. Με την κοιλιοκάκη, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν νευροπάθεια ή νευρική βλάβη. Άλλοι που έχουν δυσανεξία μπορεί να έχουν τσούξιμο, μούδιασμα που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της κανονικής δραστηριότητας.

Απώλεια μνήμης ή μειωμένη οξυδέρκεια

Βιώνετε αίσθημα ότι ξεχνάτε ή ότι δεν έχετε μειωμένη αντίληψη; Θα μπορούσε να είναι δυσανεξία γλουτένης. Οι εξετάσεις ασθενών με κοιλιοκάκη αποκάλυψαν αλλοιώσεις που συνδέονται με την αυτοάνοση κατάσταση. Ακόμη και χωρίς τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, σύμφωνα με ειδικούς, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια μνήμης ή κακή συγκέντρωση.

Αυξομειώσεις βάρους

Αν το βάρος σας έχει αυξηθεί χωρίς εξήγηση, η γλουτένη θα μπορούσε να επηρεάσει το έντερο σας. Εκτός από τις φλεγμονές που προκαλούν προβλήματα, μπορεί επίσης να πειράξει τις ορμόνες σας – ειδικά την παραγωγή κορτιζόλης. Περισσότερη κορτιζόλη σημαίνει περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Από την άλλη μεριά, όταν η γλουτένη εμποδίζει την απορρόφηση θερμίδων και θρεπτικών ουσιών, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

Advertisement

Προβλήματα πέψης

Το φούσκωμα, τα υπερβολικά αέρια, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα είναι από τα πρώτα σημάδια προβλήματος της γλουτένης. Το βιώνετε συνεχώς αυτό μετά από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που περιέχουν σιτάρι ή γλουτένη; Ο πόνος στο στομάχι και άλλες πεπτικές δυσλειτουργίες αμέσως μετά την κατάποση συνήθως δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δερματικά προβλήματα

Κνησμώδη εξανθήματα, ψωρίαση, έκζεμα, ακμή. Το δέρμα είναι συχνά το πρώτο όργανο που θα χρησιμοποιήσει ένας εισβολέας για να εμφανιστεί. Συχνά η σύνδεση είναι δύσκολο να γίνει. Οι δυσανεξίες στα τρόφιμα, όπως η γλουτένη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις καταστάσεις στο δέρμα. Εάν επηρεάζει το έντερο και το αίμα σας, μπορεί να εμφανιστεί και στο δέρμα.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους για να παρατηρούν οποιεσδήποτε αλλαγές με αυτά τα συμπτώματα. Αλλά είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να ελέγξετε αν έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις. Μην πάτε κατευθείαν στο τμήμα προϊόντων χωρίς γλουτένη του καταστήματός σας ακόμα!