Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Ακτινίδιο: Τα 5 οφέλη από την κατανάλωσή του στο δέρμα

19:21
Newsroom

Το ακτινίδιο είναι «εξαιρετικά» πλούσιο σε βιταμίνη C, ακόμη έχοντας περισσότερη από τις φράουλες και τα πορτοκάλια.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Επιπλέον, αυτό το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, καροτενοειδή, κάλιο, φυτικές ίνες και άλλα φυτοχημικά.

«Η τακτική κατανάλωση ακτινιδίου στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην αντιοξειδωτική άμυνα, στη γαστρεντερική λειτουργία, στη βελτίωση της πέψης των πρωτεϊνών και στη δυσκοιλιότητα και στην ανώτερη αναπνευστική οδό, βοηθώντας στην πρόληψη λοιμώξεων και βελτιώνοντας τα συμπτώματά τους». δηλώνει το Complutense.

Advertisement

«Η τακτική κατανάλωση ακτινιδίου έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στη διάθεση», προσθέτει.

Advertisement

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που το καθιστά συνιστώμενη τροφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Με την κατανάλωση ενός μεσαίου μεγέθους ακτινίδιο, καλύπτεται το 85% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνης C.

Όμως ο διάσημος πράσινος πολτός του δεν είναι ο μόνος ικανός να προσφέρει θρεπτικά οφέλη, το κέλυφος ή το δέρμα του συμβάλλουν επίσης στην υγεία.

Advertisement

Οι φυτοαλεξίνες τριτερπενίου όπως το ακτινιδικό οξύ έχουν απομονωθεί από το δέρμα του ανώριμου ακτινιδίου. Οι φυτοαλεξίνες είναι ουσίες που παράγονται από τα φυτά ως αποτέλεσμα της επίθεσης μικροοργανισμών, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή αντιβιοτική δράση κατά των παθογόνων φυτών.

Μερικά οφέλη του ακτινιδίου

Το ακτινίδιο είναι κινεζικής προέλευσης και άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 300 χρόνια. Αργότερα ο σπόρος μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία γύρω στο 1900, όπου έλαβε το όνομα ακτινίδιο λόγω της ομοιότητάς του με το ομώνυμο πουλί.

Εισήχθη στην παγκόσμια αγορά τη δεκαετία του 1940 και το 1960 άρχισε να καλλιεργείται στην Καλιφόρνια.

Advertisement
TAGS:
Advertisement