me-ayto-to-pleyro-na-koimasai-amp-8230-ta-megala-ofeli-otan-koimaste-sto-aristero-sas-pleyro-166719
14:25

Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι… Τα μεγάλα οφέλη όταν κοιμάστε στο αριστερό σας πλευρό

14:25
Φώτης Γαλανόπουλος

Είναι γνωστό πως ο ύπνος έχει ευεργετικές ιδιότητες ειδικά και εφόσον γίνεται σωστά. Αλλά και αντίστοιχα εάν ο ύπνος μας είναι λάθος μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετές δυσκολίες και προβλήματα. Γνωρίζατε πως το να κοιμάστε από την αριστερή πλευρά έχει ιδιαίτερα οφέλη από την την κυκλοφορία μέχρι την πέψη και το ροχαλητό.

Advertisement

Αν κοιμάσαι από την αριστερή πλευρά κάνεις καλό στην υγεία σου

Το να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη επιλογή για να βελτιώσεις τον ύπνο σου. Μετά τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία, άλλωστε, ο ύπνος είναι ο τέταρτος πυλώνας της καλής υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2023 – στόχος της οποίας είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον ρόλο που έχει η κακή ποιότητα και ποσότητα του ύπνου στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία του ατόμου μια έρευνα της Ipsos διερεύνησε τη συμπεριφορά στον ύπνο στην Ιταλία: το 49% των γυναικών και το 38% των ανδρών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι πάσχουν από μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου.

Advertisement

Ένα επίπεδο ρεκόρ που εγείρει ερωτήματα στους ειδικούς, διότι η ανάπαυση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Advertisement

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα αϋπνίας, οι επιστήμονες έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο συμβουλών, όπως η διακοπή της χρήσης smartphones και tablets 1,5 ώρα πριν από τον ύπνο, η εισαγωγή μιας βραδινής ρουτίνας, η αγορά ενός ποιοτικού στρώματος, ή η δοκιμή του «brain tapping».

Ο Ali Ramadan, φυτολόγος και ειδικός στην ολιστική ιατρική, υποστηρίζει μια πολύ απλή τεχνική (η οποία προκαλεί αίσθηση στο TikTok, με 15,5 εκατομμύρια προβολές): Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά θα ήταν πολύ καλύτερος για τον οργανισμό, ιδίως για την πέψη και το ροχαλητό…

@holisticaliDo you sleep on the left side? There are benefits to both right side sleeping and left side sleeping. The research shows it is better for digestive health to sleep on the left side, and for those who have heart failure it is better to sleep on the right side. Sources: https://www.dovepress.com/sleep-positions-and-nocturnal-body-movements-based-on-free-living-acce-peer-reviewed-fulltext-article-NSS https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410292 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10445529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8071510/ https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions/side-sleeping https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/sleep-effects-digestion https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110135/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535814/♬ original sound – Ali Ramadan

Advertisement

Ο ύπνος στη αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη θέση για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Ο Ali Ramadan είναι κατηγορηματικός: ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη θέση για βέλτιστο ύπνο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Τα οφέλη για την υγεία μας του να κοιμάσαι από την αριστερή πλευρά

1.Βελτιωμένη λεμφική αποστράγγιση: Η θέση στην αριστερή πλευρά βελτιώνει την κυκλοφορία των λεμφικών υγρών, προάγοντας την αποβολή των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα.

2.Βελτιωμένη πέψη: όπως φαίνεται στο διάγραμμα του video, η βαρύτητα διευκολύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι προς το λεπτό έντερο στην αριστερή πλευρά, προάγοντας την καλή πέψη.

Advertisement

3. Ανακούφιση από τις καούρες και τη ΓΟΠΝ: Ομοίως, αν υποφέρεις από συχνές καούρες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να σε ανακουφίσει από αυτά. Η θέση αυτή διατηρεί το στομάχι χαμηλότερα από τον οισοφάγο, μειώνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο.

4.Βελτιωμένη κυκλοφορία: Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας την πίεση σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Επομένως, η θέση αυτή είναι ιδανική για άτομα με εύθραυστη καρδιαγγειακή υγεία.

5.Μειώνει το ροχαλητό: ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ροχαλητό ή τα προβλήματα άπνοιας στον ύπνο, διατηρώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς και μειώνοντας τον κίνδυνο απόφραξης. Αποτέλεσμα: το ροχαλητό είναι λιγότερο συχνό και η αναπνοή βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

6.Μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συχνά συνιστάται στις εγκύους να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά, επειδή έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο και τη μήτρα και, ιδίως, μειώνεται η πίεση στο συκώτι.

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι επομένως μια συνήθεια που έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και είναι εύκολο να εισαχθεί στη ρουτίνα του ύπνου. Αξίζει να θυμάσαι ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι επίσης μια θέση που είναι ευεργετική για την υγεία σας, καθώς βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στην προώθηση της καλής αναπνοής.

Το πρόβλημα της αϋπνίας