Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Δυσφορία από το φαγητό: Τι να κάνετε για την βαρυστομαχιά και τη δυσπεψία – Πότε χρειάζεστε ιατρική εξέταση

12:43
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Βαρυστομαχιά από πολύ φαγητό: Αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι σας ένας από τους πιο συνηθισμενους λόγους μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Τα πολλά και βαριά φαγητά και γλυκά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και φαγητών με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά βαριά γεύματα. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους πιθανούς λόγους που αντιμετωπίζετε συχνές καούρες.

Advertisement

Βαρυστομαχιά από πολύ φαγητό: Τρόποι αντιμετώπισης

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Δίνουν την αίσθηση προσωρινά ότι ανακουφίζουν, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν φούσκωμα.

Advertisement

Επίσης δεν κάνει καλό το τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα.

Advertisement

Αν συνηθίζετε να πίνετε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό κάθε φορά που έχετε συμπτώματα δυσπεψίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη χρόνια χρήση αυξάνετε ο κίνδυνος της γαστρίτιδας.

Πιείτε νερό, ζεστό νερό με λεμόνι ή ένα ζεστό ρόφημα.

Μέντα: Έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη. Στο τελευταίο μπορείτε να προσθέσετε άγριο γεράνι (για τη μείωση των όξινων εκκρίσεων) ή δεντρομολόχα (για να απαλλαγείτε άμεσα από το στομαχόπονο).

Advertisement

Κανέλα: θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Περπάτημα: Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει.

Προσπαθείστε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάτε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση.

Εάν κάνετε εμετό, δεν θα πρέπει να σας πιάσει πανικός, γιατί το στομάχι «ανακουφίζεται» και η δυσπεψία περνάει πιο γρήγορα.

Advertisement

Εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν σε 10-12 ώρες ή εκδηλωθεί και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.

Πότε χρειάζεστε ιατρική εξέταση;

Συμβουλές για την επόμενη μέρα

Την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος να παραλείψετε να φάτε γεύμα ή βραδινό, γιατί θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής στο μεθεπόμενο γεύμα.

Φάτε κάτι ελαφρύ και σε μικρότερες ποσότητες, περιορίστε τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες) και προτιμήστε το λευκό κρέας, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Συμβουλές πρόληψης:

TAGS:
Advertisement