lipos-sto-sykoti-7-ypoyla-symptomata-amp-8211-pos-therapeyetai-78322
19:45

Λίπος στο συκώτι: 7 ύπουλα συμπτώματα – Πως θεραπεύεται

19:45
Δημήτρης Ντίνας

Γνωρίσατε ότι μπορεί να συγκεντρωθεί λίπος στο συκώτι; Κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και να μην το γνωρίζουν.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν χρόνια αλκοόλ ενδέχεται να νοσήσουν στο ήπαρ. Βέβαια κι εκείνοι που δεν πίνουν κινδυνεύουν από μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.

Advertisement

Όταν υπάρχει φλεγμονή του ήπατος, είναι γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα .Αυτό το στάδιο είναι σοβαρό, όπου τα πράγματα μπορεί να προχωρήσουν σε κίρρωση και τελική σταδιακή ηπατική νόσο.

Στις ΗΠΑ, η νόσος αυτή θεωρείται ότι επηρεάζει πάνω από το 20%-25% του πληθυσμού. Επίσης, θα επηρεάσει περίπου το 2% έως το 3% των ατόμων που ήδη έχουν θέματα στο ήπαρ. Η πλειοψηφία των ασθενών θα έχει πολύ μικρά ή και καθόλου συμπτώματα.

Advertisement

Όταν παρουσιάζονται συμπτώματα, περιλαμβάνουν κόπωση, αίσθημα κακουχίας, απώλεια βάρους και πόνο στην άνω δεξιά κοιλιά. Η νόσος εμφανίζεται όταν το λίπος κατατίθεται στο ήπαρ, και στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα δεν προέρχεται από το αλκοόλ.

Advertisement

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την αντοχή στην ινσουλίνη ή τον διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ηπατίτιδα, υποσιτισμό, γρήγορη απώλεια βάρους και ορισμένα φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, ασπιρίνη, αμιωδαρόνη, διλτιαζέμη, τετρακυκλίνη ή αντιιικά φάρμακα.

Τα 7 συμπτώματα της λιπώδους ηπατικής νόσου:

Κοιλιακή διόγκωση
Μεγάλα αγγεία ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
Κούραση
Πόνος στην άνω δεξιά κοιλιά
Διευρυμένη σπλήνα
Κόκκινες παλάμες
Κίτρινο δέρμα και μάτια (ίκτερος)

Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος – Φυσική θεραπεία

Ο στόχος στη θεραπεία της νόσου είναι η εξάλειψη των πιθανών αιτιών ή των παραγόντων κινδύνου του προβλήματος.

Advertisement

Για παράδειγμα, η διακοπή ορισμένων φαρμάκων, η απώλεια βάρους και ο έλεγχος του διαβήτη είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της μη αλκοολικής λιπαρής ασθένειας του ήπατος.

Οι θεραπείες φαρμάκων, αν και συχνά αναποτελεσματικές, περιλαμβάνουν γλυκαγόνη, μετρονιδαζόλη, έγχυση μετφορμίνης, γλουταμίνη και ουρσοδεσοξυχολικό οξύ. Οι θεραπείες στο σπίτι αποδεικνύονται επίσης αποτελεσματικές για τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο. Εδώ είναι η πιο συνηθισμένη φυσική θεραπεία:

1. Άσκηση

Η απώλεια βάρους θεωρείται η πιο αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ηπατολογίας το 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση είναι μια έγκυρη, χαμηλού κόστους θεραπεία.

Η ανασκόπηση περιελάμβανε 12 μελέτες που μετρούσαν την αερόβια άσκηση και την προοδευτική κατάρτιση αντίστασης για να βοηθήσουν στον έλεγχο της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε ενήλικες.

Advertisement

Ένα 40 λεπτο μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης για πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς. Η άσκηση θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των τιμών των ενζύμων και στη βελτίωση της ποιότητας του ήπατος σε εκείνους με μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.

2. Χαμηλή Γλυκαιμική Διατροφή

Η εξάλειψη των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου.

Τα τρόφιμα με υψηλό GI που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν πατάτες, καρπούζι, καστανό ρύζι και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σοκολάτες, ζαχαρούχα δημητριακά και μπύρες.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι το 80% των ασθενών έπιναν αρκετούς χυμούς και αναψυκτικά που ισοδυναμούσαν με 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Είναι καλύτερα να καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλό, όπως τα αυγά, τα κρεμμύδια, τα όσπρια, το σκόρδο, τα μήλα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών, το λάχανο, τα καρότα, οι αγκινάρες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

3. Γάλα γαϊδούρας

Το γάλα αυτό θεωρείται το κορυφαίο φάρμακο για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και τη θεραπεία και πρόληψη της νόσου. Τα φλαβονοειδή στο γάλα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά κάποιον από τη βλάβη του ήπατος.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της διαδικασίας αποτοξίνωσης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της γλουταθειόνης στο ήπαρ.

4. Πικραλίδα

Το φύλλο ή η ρίζα της πικραλίδας χρησιμοποιείται συχνά για την προώθηση της σωστής λειτουργίας του ήπατος ως αποτελεσματικού καθαριστικού βότανο για τη νόσο. Η πικραλίδα θα αποτοξινώνει και θα μεταβολίζει το λίπος που συσσωρεύεται στο ήπαρ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Το εκχύλισμα φύλλων πικραλίδων κατέστειλε σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη. Απολαύστε το τσάι από την πικραλίδα για να αποκτήσετε τα πλήρη αποτελέσματα μιας λιπαρής ασθένειας του ήπατος.

5. Ινδικό φραγκοστάφυλο

Το ινδικό φραγκοστάφυλο είναι ένα αναζωογονητικό βότανο που χρησιμοποιείται έντονα στην ιατρική για τη θεραπεία του διαβήτη και της λιπαρής ηπατικής νόσου.

Περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ηπατική λειτουργία, όπως η βιταμίνη C, το ελλαγικό οξύ, το γαλλικό οξύ, η γαλοτανίνη και το corilagin. Μελέτες το έχουν επίσης συνδέσει με επαγόμενη από ηπατοτοξίνη ηπατική φλεγμονή.

6. Ρίζα γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα άλλο εξαιρετικό φάρμακο για τη νόσο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research το 2012, το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας μείωσε σημαντικά τα ηπατικά ένζυμα σε 66 ασθενείς.

Για να φτιάξετε το τσάι με ρίζα γλυκόριζας, απλώς ρίξτε βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκόριζας και αφήστε το για περίπου 10 λεπτά. Αφήστε το να στραγγίξει και απολαύστε το τσάι. Είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε το τσάι της γλυκόριζας μία ή δύο φορές την ημέρα.

7. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει την ισχυρή σύνθετη κουρκουμίνη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του ίκτερου και άλλων ασθενειών του ήπατος. Μειώνει την ηπατική βλάβη, το οξειδωτικό στρες, μεταβάλλοντας το μεταβολισμό του λίπους και ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ίνωσης του ήπατος και του καρκίνου του ήπατος – που ονομάζεται επίσης ηπατοκαρκίνωμα. Το κουρκούμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τσάι ή κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

8. Λιναρόσπορος

Τα συστατικά στον λιναρόσπορο συμβάλλουν στην αποτροπή των επιβλαβών ορμονών από το να προκαλέσουν στέλεχος στο συκώτι.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lipids Health and Disease, διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός λιναρόσπορου και λιποϊκού οξέος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου με την αύξηση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ και του οξειδωτικού στρες.

9. Κανέλα

Η κανέλα θεωρείται ένα ζεστό βότανο που βοηθά στην πέψη, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ήπατος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research το 2014, οι ερευνητές πρότειναν ότι η λήψη 1.500 χιλιοστογραμμάρια ημερησίως κανέλας μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη νόσο.

Η μελέτη περιελάμβανε 50 ασθενείς που έλαβαν τυχαία είτε δύο κάψουλες κανέλας ημερησίως, είτε δύο κάψουλες placebo κανέλαςκάθε ημέρα, σε διάστημα 12 εβδομάδων.

10. Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος είναι ένα άλλο σημαντικό φυτικό φάρμακο για την προστασία του ήπατος. Είναι επίσης χρήσιμο για τις καταστάσεις που σχετίζονται με το ήπαρ, ιδιαίτερα τον διαβήτη. Το βότανο μαγειρικής περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιϋπεργλυκαιμικές επιδράσεις, σύμφωνα με μελέτες.

Συμβουλές για την πρόληψη της ηπατικής νόσου:

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, η επίσκεψη στο γιατρό και οι οδηγίες που θα σας δώσει είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε. Μην πιστέψετε πως μόνοι σας μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία ασθένεια, όσο “εύκολη” κι αν είναι.

Φυσικά η σωστή και υγιεινή ζωή παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά η ιατρική γνωμάτευση είναι πιο σημαντική απ’ όλα.