eiste-pano-apo-60-eton-ti-na-kanete-gia-na-veltiosete-tin-ygeia-sas-kai-ton-tropo-zoi-sas-78412
12:36

Είστε πάνω από 60 ετών; Τι να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας και τον τρόπο ζωή σας

12:36
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Μακροζωία στα 60: Η μακροζωία είναι κάτι επιθυμητό από όλους. Παρόλα αυτά πολλοί δεν ακολουθούν τα βήματα που απαιτούνται για να το κάνουν πραγματικότητα.

Μακροζωία στα 60: Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο

Η δεκαετία των 60 είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότεροι παίρνουν σύνταξη. Αυτό οδηγεί σε ριζικές αλλαγές που πολλοί άνθρωποι δεν προσαρμόζονται σε αυτές. Το να έχει κάποιος πολύ ελεύθερο χρόνο είναι ευχή και κατάρα μαζί. Εφόσον αν δεν ξέρει να τον αξιοποιεί τότε γίνετε καταστροφικός για τον ίδιο.

Advertisement

  • Δεν είναι πολύ αργά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Μια λάθος σκέψη που γίνετε συχνά είναι το “τώρα γέρασα δεν έχει νόημα είναι πολύ αργά” ως αναφορά τον υγιή τρόπο ζωής. Βήματα, όπως το να ασκείστε τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο, και να μην καπνίζετε είναι βήματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε και θα βοηθήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μακροζωία στα 60: Διατηρήστε τις επαφές με τον σύντροφο σας

Έρευνες δείχνουν πως συνεισφέρει στο να επεκτείνει το προσδόκιμο της ζωής. Εφόσον είναι καλή μορφή άσκησης αλλά και εκκρίνονται ορμόνες που βοηθάνε στην γενικότερη ψυχολογία του ατόμου.

Advertisement

Η συνεχείς πνευματική διέγερση του εγκεφάλου είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε όλοι να προσπαθήσουμε να έχουμε. Η ρουτίνα είναι κάτι καταστροφικό για τον εγκέφαλο. Τον κάνει αδύναμο και ευάλωτο. Τρόποι που μπορείτε να αποφύγετε το τριπάκι της ρουτίνας είναι η εκμάθηση μιας νέας τέχνης.

Advertisement

  • Φροντίζετε το σώμα σας

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να «ακυρώσετε» ορισμένα από τα ανθυγιεινά πράγματα που έχετε κάνει στο σώμα σας. Χάστε βάρος, ασκηθείτε και τρώτε φρούτα και λαχανικά (πραγματικά μπορεί να είναι τόσο απλό). Κρατήστε το σώμα σας απασχολημένο και ενεργό. Όχι μόνο θα αισθάνεστε καλύτερα, αλλά πιθανότατα θα ζήσετε περισσότερο.

  • Σκεφτείτε θετικά τη γήρανση

Εάν μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική στάση απέναντι στη γήρανση, θα μπορούσατε να προσθέσετε μέχρι και 7.5 χρόνια στη ζωή σας σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. Όταν έχετε θετική στάση επηρεάζει το πώς ο οργανισμός σας διαχειρίζεται το άγχος και πώς επηρεάζει τις συμπεριφορές σας. Περάστε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τις θετικές πτυχές της ηλικίας, όπως η σοφία, και εστιάστε στην πνευματική ανάπτυξη.

Μακροζωία στα 60: Φροντίζετε τον εαυτό σας

Η μη κατανόηση των φαρμάκων και των θεραπειών σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που δεν υποβάλλουν ερωτήσεις ή δεν καταλαβαίνουν τις ιατρικές τους καταστάσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. Θέστε ερωτήσεις στο γιατρό σας (και χρόνο) για να ερευνήσετε και να κατανοήσετε τις ιατρικές σας συνθήκες μέχρι να τις καταλάβετε πλήρως. Αυτό θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

Advertisement

  • Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε και ελέγχετε τα πάντα στη δεκαετία του ’60. Θα αρχίσουν να σας κακοφαίνονται οι πολλές εξετάσεις, αλλά οι επισκέψεις στον γιατρό μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε νόσου, σε χρόνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας. Αντιμετωπίστε το σαν δέσμευση στη ζωή σας και μείνετε πιστοί στο προληπτικό πρόγραμμα φροντίδας και εξέτασης που έχετε κανονίσει με το γιατρό σας.

  • Μάθετε περισσότερα για τις ορμόνες και τη γήρανση

Οι ορμόνες σας συνεχίζουν να αλλάζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας, μεταξύ άλλων, καθώς μεγαλώνετε. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν τη γήρανση. Η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Πριν εξετάσετε τις θεραπείες ορμονών, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε πράγματα σχετικά με τις ορμόνες και τη γήρανση και βεβαιωθείτε ότι μιλήσατε με έναν γιατρό (ο οποίος δεν προωθεί τίποτα) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συμπληρώματα ορμονών θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

Μακροζωία στα 60: Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας παραγωγικά

Ο μέσος συνταξιούχος παρακολουθεί πάνω από 4 καθιστικές ώρες τηλεόραση την ημέρα. Αυτός ο χρόνος που θα μπορούσε, και πρέπει, να δαπανηθεί σε πράγματα που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και το σώμα σας. Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που ξοδεύετε, ασκείτε, κοινωνικοποιήστε, προσφέρετε εθελοντική εργασία, μαγειρεύετε υγιεινά τρόφιμα και κάνετε άλλα πράγματα που αγαπάτε. Να βγαίνετε έξω και να βρίσκεστε με τους ανθρώπους σε τακτική βάση. Μια κοινωνική επαφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία, επειδή η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους σας βοηθά να διαχειριστείτε τα συναισθήματα, το στρες και σας βοηθά να διατηρείτε καλές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Χούκλη: Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη – Ποια θέση αναλαμβάνει

Η Πάολα τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στη Μικρή Πρέσπα – Το βίντεο της ερμηνείας και οι αντιδράσεις

Επίδομα ενοικίου: Δεν ανανεώνεται αυτόματα η αίτηση για χιλιάδες δικαιούχους – Τι πρέπει να κάνετε

Advertisement