mesimerianos-ypnos-to-amp-8220-athoo-amp-8221-simadi-poy-apotelei-proaggelo-toy-altschaimer-80046
14:59

Μεσημεριανός ύπνος: Το “αθώο” σημάδι που αποτελεί προάγγελο του Αλτσχάιμερ

14:59
Newsroom

Ύπνος το μεσημέρι: Ο μεσημεριανός ύπνος, δεν είναι τόσο αθώος όσο νομίζουν, οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζουν, οι επιστήμονες. Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες επισημαίνουν πως ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί προάγγελο της νόσου, καθώς εμφανίζεται στον ασθενή, είκοσι χρόνια πριν από την εκδήλωσή του. Αυτό οφείλεται στην πρωτεΐνη tau, η οποία συνδέεται άμεσα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ύπνος το μεσημέρι: Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Dr. Lea Grinberg: «Εκφύλιση του εγκεφάλου από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau»

Η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Lea Grinberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει οριστικά στοιχεία πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την εγρήγορση, εκφυλίζονται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Μάλιστα η εκφύλιση αυτή συμβαίνει από τα πιο πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ».

Advertisement

Ύπνος το μεσημέρι: Σοβαρός παράγοντας κινδύνου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, τρεις περιοχές που διεγείρουν την εγρήγορση του εγκεφάλου τους, είχαν χάσει έως και το 75% των κυττάρων τους. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες περιοχές παρουσίασαν σημαντική συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Οι τρεις περιοχές είναι:

Advertisement

1. Ο υπομέλας τόπος (σ.σ. locus coeruleus ή LC)

2. Η πλαγία υποθαλάμια χώρα (σ.σ. lateral hypothalamic area ή LHA)

3. Ο φυματομαστικός πυρήνας (σ.σ. tuberomammillary nucleus ή TMN)

Advertisement

Dr Jun Oh: «Η νόσος Αλτσχάιμερ εκφυλίζει όλο το δίκτυο του εγκεφάλου, ο οποίος δεν μπορεί να αντιδράσει»

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Jun Oh, επεσήμανε: «Οι τρεις αυτές δομές συνιστούν ολόκληρο το δίκτυο της εγρήγορσης. Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ δεν εκφυλίζει μόνο έναν πυρήνα του εγκεφάλου, αλλά ολόκληρο αυτό το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης, αφού καταστρέφονται ταυτοχρόνως όλα αυτά τα λειτουργικώς αλληλένδετα κύτταρα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το δίκτυο της εγρήγορσης είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Πρέπει τώρα να βρούμε γιατί συμβαίνει αυτό».