thorakizei-ti-mnimi-prolamvanei-ton-karkino-nika-ti-flegmoni-to-piperato-lachaniko-poy-prepei-na-trome-oloi-213256
16:00

Θωρακίζει τη μνήμη, προλαμβάνει τον καρκίνο, νικά τη φλεγμονή: Το πιπεράτο λαχανικό που πρέπει να τρώμε όλοι

16:00
Έλενα Θάνου

Οι περισσότεροι το μάθαμε από τον Κοντιζά και το MasterChef, προέρχεται από την ιαπωνική κουζίνα και φημίζεται ως κάτι πολύ καυτερό, που όμως έχει οφέλη για την υγεία και το ανοσοποιητικό. Ο λόγος για το wasabi, το πιπεράτο λαχανικό που καλό είναι να σκεφτούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας αφού τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά.

Wasabi: Η έρευνα για το πιπεράτο λαχανικό

Προστασία της μνήμης από τη φθορά του γήρατος εξασφαλίζουν οι λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας που τολμούν να βάζουν στο πιάτο τους το wasabi. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nutrients, το πικάντικο λαχανικό που απαντάται στην Ιαπωνία και τα βάθη της ανατολικής Ρωσίας και καταναλώνεται συνήθως υπό μορφή καρυκεύματος μπορεί να προφυλάξει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία.

Advertisement

Ομάδα ερευνητών με ειδίκευση σε θέματα γνωστικής υγείας και γήρανσης από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα στην Ιαπωνία θέλησαν να διασταυρώσουν τις φήμες του wasabi ως φύλακα των γνωστικών λειτουργικών που έκαναν ανάρπαστα τα διατροφικά συμπληρώματα του πικάντικου λαχανικού. Η βασική υπόθεση αποδίδει την αποτελεσματικότητά του στην ηρεμιστική του επίδραση στον εγκέφαλο. Άλλωστε, το λαχανικό είναι ένας αποδεδειγμένος σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας που μειώνει τη συστημική φλεγμονή, πολύ πιθανώς χάρη στην περιεκτικότητά του στην αντιοξειδωτική ένωση 6 methylsulfinyl hexyl isothiocyanate (6-MSITC).

Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ομάδες από 72 συνολικά Ιάπωνες εθελοντές ηλικίας 60 – 80 ετών, η πειραματική που λάμβανε ένα δισκίο wasabi (με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC) κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 12 εβδομάδες, και η ομάδα ελέγχου που ακολούθησε την ίδια οδηγία λαμβάνοντας όμως ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, βρίσκονταν υπό συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και μνήμης πριν και μετά την πειραματική διαδικασία.

Advertisement

Wasabi, το πιπεράτο λαχανικό που προλαμβάνει την άνοια

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν το συμπλήρωμα wasabi παρουσίασαν βελτίωση στη μακροπρόθεσμη όσο και βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς και στις επιδόσεις στις δοκιμασίας αντιστοίχισης όπως ονομάτων με πρόσωπα, ικανότητα που αποδεδειγμένα εξασθενεί με το γήρας. Δεν παρατηρήθηκαν ωστόσο αλλαγές και στη γνωστική ικανότητα. Στον αντίποδα, η ομάδα ελέγχου (placebo) δεν σημείωσε καμία πρόοδο.

Advertisement

Wasabi: Προλαμβάνει τον καρκίνο

Χάρη στις ισοθειοκυανάτες, έχει την ιδιότητα να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, με μια συγκεκριμένη μορφή μάλιστα, την 6-MITC, να περιορίζει την επέκταση των κυττάρων της λευχαιμίας και του καρκίνου του στομάχου. Οδηγεί σε απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) μέσα σε 24 ώρες από την κατανάλωσή του, γι’ αυτό και φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων, ακόμη και σε προκλινικό στάδιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ισοθειοκυανάτες φαίνεται να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η 6-MITC είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μελανώματος. Θυμηθείτε, όμως, ότι μόνο το αυθεντικό wasabi περιέχει τις ισοθειοκυανάτες που μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορα είδη καρκίνου. Ακόμη και άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας ωχριούν απέναντί του, καθώς όταν μαγειρεύονται, μειώνεται η διατροφική τους αξία και αλλοιώνονται τα ένζυμα που οδηγούν στη δημιουργία ισοθειοκυανάτων.

Wasabi: Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Συμβάλλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης στον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, ενώ εμποδίζει και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβο και στη συνέχεια σε εγκεφαλικό και άλλες καρδιαγγειακές κρίσεις.

Advertisement