Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνόμος Σαΐνης:Ο αξέχαστος γκαφατζής αστυνομικός και το πρόσωπο του κακού που δεν μας έδειξαν ποτέ στη σειρά

10:20
Newsroom

Ο «Αστυνόμος Σαΐνης» είναι από τα κινούμενα σχέδια που έχουν μείνει αξέχαστα σε όσους μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’80 και τη δεκαετία του ’90. Ειδικά στο πρώτο μισό των ’90s τα κανάλια που έδειχναν κινούμενα σχέδια είχαν μια μεγάλη αγάπη στον ταλαιπωρημένο αλλά πάντα «νικητή» επιθεωρητή.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Το Αστυνόμος Σαΐνης είναι μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων αναπτυγμένη από μια κοινοπραξία μεταξύ της Γαλλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών με θέμα το αδέξιο, απλής ευφυΐας ομότιτλο ντετέκτιβ, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του.

Advertisement

Ο ομότιτλος πρωταγωνιστής της σειράς, ο Αστυνόμος Σαΐνης, είναι αστυνομικός επιθεωρητής και Σάιμποργκ. Ο Σαΐνης είναι ντυμένος με αδιάβροχο πανωφόρι και καπέλο ρεπούμπλικα. Όταν χρησιμοποιεί τη φράση “εμπρός λοιπόν καλά μου…”, ενεργοποιούνται διάφορες “χρήσιμα βιονικά gadgets” και εμφανίζονται μέσα από το παλτό και το καπέλο του.

Advertisement

Με τη χαρακτηριστική γκρι καπαρντίνα και το ασορτί του καπέλο, ο αστυνόμος είναι ετοιμοπόλεμος για την επόμενη μυστική αποστολή που του δίνει σε σημείωμα ο Αρχηγός Κουίμπι. Παρόλο που κάθε φορά ο Κουίμπι, εμφανίζεται μεταμφιεσμένος στον Σαΐνη και το χαρτί με τις απόρρητες πληροφορίες της αποστολής «θα αυτοκαταστραφεί», ο Αστυνόμος πάντα το διαβάζει φωναχτά, σαν να μην τον ενδιαφέρει καθόλου….

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1999 ο Αστυνόμος Σαΐνης μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε παραγωγή της Disney με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ (ως Σαΐνης)και τον Ρούπερτ Έβερετ στο ρόλο του Dr. Claw.

Advertisement

Τα gadgets είναι ενσωματωμένα στο σώμα του και συχνά δυσλειτουργούν

Ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι ένας βιονικός άνθρωπος με βελτιώσεις που συνδέονται με το σώμα του. Στην τηλεοπτική σειρά δεν έχει αποδοθεί καμιά ιστορία περί της προέλευσής του.

Η σχετιζόμενη τηλεοπτική σειρά Gadget Boy & Heather (1995-1998) δίνει μια τέτοια ιστορία γι ‘αυτόν: ο Σαΐνης επρόκειτο ως βιονικό παιδί με το μυαλό ενός ενήλικα ντετέκτιβ. Οι βιονικές του βελτιώσεις είναι δημιουργίες του Μάιρον Νταμπλ, ενός εφευρέτη που ζει στην Ελβετία.

Οι διάφορες κρυφές συσκευές στο Σαΐνη τον καθιστούν ως σάιμποργκ ισοδύναμο με ένα μαχαίρι Swiss Army, ένα πολυ-εργαλείο. Οι βελτιώσεις προορίζονταν να του προσδώσουν την ιδιότητα του “σούπερ ντετέκτιβ”. Το σώμα του έχει αναβαθμιστεί, αλλά το μυαλό του δεν έχει λάβει αντίστοιχες βελτιώσεις.Ο επιθεωρητής Gadget έχει πρόσβαση σε πολλά διαφορετικά όπλα και gadgets, αλλά φαίνεται να στερείται νοημοσύνης. Συνήθως στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει διάφορα εγκλήματα καταλήγει να φέρει ευθύνη για πολλές γκάφες, σε ένα στυλ παρόμοιο με τον Επιθεωρητή Κλουζώ.

Advertisement

Ένα συνεχές αστείο της σειράς είναι το πώς ο Αστυνόμος Σαΐνης χειρίζεται εκρηκτικά. Διαθέτει εκρηκτικές συσκευές με ειδική σήμανση, τις οποίες “πετά” μακριά. Οι συσκευές πάντοτε καταλήγουν να εκρήγνυνται κοντά στο αφεντικό του Αστυνόμου Σαΐνη.

Οι συντάκτες βλέπουν τον Αστυνόμο Σαΐνη ως ανίκανο να επιβιώσει μόνος του και να συνειδητοποιήσει ότι τα μηχανήματά του τείνουν να δυσλειτουργούν.

Μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση στη σειρά αφορά τον Αστυνόμο Σαΐνη που προειδοποιεί την Πέννυ να μην τον ακολουθήσει σε μια αποστολή που υποτίθεται ότι είναι πολύ επικίνδυνη γι ‘αυτήν. Οι συντάκτες βλέπουν την Πέννυ να μην έχει καμία επιλογή, και να αγνοεί τις προειδοποιήσεις. Εάν δεν εξασφαλίσει την επιβίωση του Αστυνόμου Σαΐνη, θα χάσει τον νόμιμο κηδεμόνα της και θα καταλήξει σε ένα ορφανοτροφείο.

«Εμπρός λοιπόν καλό μου χέρι!»

Αυτή τη φράση έλεγε ο αγαθός αστυνόμος Σαΐνης όταν τα έβρισκε σκούρα σε μια μυστική αποστολή που του είχε ανατεθεί. Μαζί με την ανιψιά του, Πένυ, που είχε φοβερές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και τον σκύλο της Μπρέιν, πάντα κατάφερνε να γλυτώσει την τελευταία στιγμή. Η απάντηση τότε που ερχόταν από τον κακό της σειράς, Δόκτωρ Κλάου, ηγέτη της οργάνωσης MAD, ήταν πάντα οργισμένη. «Την επόμενη φορά, Σαΐνη!! Την επόμενη φορά!!», καθώς ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα κατατρόπωνε τον αστυνομικό.

Η πρωταρχική νέμεσις του Σαΐνη είναι ο Δόκτωρ Κλο

Αυτή ήταν το πρώτο κοινοπρακτικής προβολής σόου καρτούν από την DIC Entertainmen (καθώς και το πρώτο από την εταιρεία δημιουργημένο ειδικά για τους Αμερικανούς τηλεθεατές, μαζί με το The Littles και το Heathcliff and the Catillac Cats). Αρχικά προβαλλόταν από το 1983 ως το 1986 και παρέμεινε σε κοινοπραξία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το 1999 προσαρμόστηκε σε μια ζωντανής δράσης ταινία της Disney με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ ως τον χαρακτήρα του τίτλου και τον Ρούπερτ Έβερετ ως τον Δόκτωρ Claw.

 

Η σειρά ήταν μια συμπαραγωγή της DIC Entertainment (νυν Cookie Jar Entertainment) στη Γαλλία (η κύρια έδρα της εταιρείας δεν μετακινήθηκε στις ΗΠΑ πριν από το 1987) και της Nelvana στο Καναδά· το έργο των κινουμένων σχεδίων ανατέθηκε εξωτερικά σε ξένα στούντιο όπως το Tokyo Movie Shinsha στην Ιαπωνία και το Cuckoo’s Nest Studio στην Ταϊβάν.

Αντίπαλον δέος του Σαΐνη είναι ο Dr.Claw, ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως «M.A.D.» (αρχικά των λέξεων Mean and Dirty) του οποίου το πρόσωπο εξελίχθηκε σε αστικό μύθο αφού δεν είδε ποτέ κανείς! Αντίθετα το πλάνο έφτανε μέχρι την καρέκλα του, όπου είχε στην αγκαλιά του, την μοχθηρή γάτα του!

Οι μεταγλωτίσεις στα ελληνικά

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1983, ενώ στην Ελλάδα όπου έκανε θραύση, εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα. Συνολικά διήρκεσε για τέσσερις τέσσερις σεζόν, ενώ παρουσιάστηκαν συνολικά 86 επεισόδια.

Υπάρχουν δύο γνωστές μεταγλωττίσεις της σειράς, η μία με πρωταγωνιστή τον Τάσο Κωστή (στον οποίο αποδίδεται ο εξελληνισμένος τίτλος της σειράς) ως τον ομότιτλο χαρακτήρα, και η δεύτερη με το Στέλιο Καλαθά να τον αντικαταστεί. Η πρώτη μεταγλώττιση πρωτοαναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ στις 10 Ιανουαρίου 1985 και το τελευταίο επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου 1987.[εκκρεμεί παραπομπή] Η δεύτερη μεταγλώττιση έχει διανεμηθεί στην Ελλάδα από την Fox Kids και την Cookie Jar, ενώ και οι δύο χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό τραγούδι με στίχους από τον Πάνο Τσαπάρα. Η σειρά προβλήθηκε και στο Mega Channel.

 

Οι νεαροί φανς του Αστυνόμου Σαΐνη παρακολουθούσαν τις περιπέτειες του γκαφατζή επιθεωρητή δύο φορές την εβδομάδα μέσω της ΕΡΤ.

Τα 30 λεπτά δεν αρκούσαν για τους πιτσιρικάδες της εποχής που μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο της σειράς για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου 1985. Μετά την ολοκλήρωση των επεισοδίων η ΕΡΤ προέβαλλε σε επανάληψη το 1988 τον Αστυνόμο Σαΐνη δείγμα της πέρασης που είχε στο νεανικό κοινό.

Ο ρόλος του κακού με το σιδερένιο γάντι

Στη σειρά εξίσου σημαντικό ρόλο με τον Αστυνόμο Σαΐνη είχε και ένας κακός, του οποίου το πρόσωπο δεν είδαμε ποτέ. Παρά μόνο το χέρι του με το σιδερένιο γάντι να χαϊδεύει μία γάτα. Ο περιβόητος «Dr. Claw» προσπαθούσε να εξολοθρεύσει με κάθε τρόπο τον αστυνομικό, τον οποίο έσωζε σχεδόν πάντα η ανιψιά του.

Ο δημιουργός του Inspector Gadget μπορεί να είχε φανταστεί πώς θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο του Dr. Claw αλλά ποτέ δεν μας τον έδειξε στη σειρά κινουμένων σχεδίων. Έτσι για χρόνια αυτό το μυστήριο έμεινε άλυτο.
Το πρόσωπό του εμφανίστηκε μετά το 1999 μέσα από τη φαντασία άλλων δημιουργών. Αρχικά στην ταινία «Αστυνόμος Σαΐνης», στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της παιχνιδομηχανής Super Nintendo αλλά και σε action figure. Μάλιστα οι δημιουργοί της φιγούρας έκαναν ένα διαφημιστικό τρικ για να αναγκάσουν τους πελάτες στην αγορά του Dr. Claw καθώς είχαν τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο μπροστά από το πρόσωπό του στη συσκευασία. Η μόνη περίπτωση να έβλεπε κάποιος το πρόσωπο ήταν να αγόραζε το παιχνίδι και να το άνοιγε.

 

Σε ποιο κοντινές με εμάς εποχές το πρόσωπο του σούπερ κακού εμφανίζεται στο παιχνίδι για iPhone, «Inspector Gadget’s MAD Dash».

 

TAGS:
Advertisement