250e-zesta-sto-cheri-gia-ta-psonia-toy-soyper-market-anoigei-i-platforma-mathe-an-dikaioysai-ti-nea-epidotisi-155865
15:58

250€ “ζεστά” στο χέρι για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ: Ανοίγει η πλατφόρμα, μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση

15:58
Ορφέας

Market Pass: Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, παραχώρησε μια συνέντευξη στο MEGA, όπου αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του Market Pass, οπως και της επιδότησης στο ρεύμα.

Ο κ. Θεοχάρης παραχώρησε τη συνέντευξη χθες, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Mega Σαββατοκύριακο», όπου συζήτησε τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι τα μέτρα στήριξης έχουν προθεσμία λήξης στο τέλος του έτους και δήλωσε ότι η παράταση του Market Pass δεν μπορεί να ξεπεράσει το 2024.

Advertisement

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το Market Pass έως τον Δεκέμβριο του 2023, και αυτό θα διευκρινιστεί σύντομα. Ακόμα επισήμανε πως μόνο οι νέοι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση, ενώ τα στοιχεία των παλαιών δικαιούχων θα ενημερωθούν αυτόματα.

Market Pass: Τα όσα δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν τα μέτρα για όσο είναι αναγκαίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είναι το πλαίσιο της ΕΕ, τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα λήξης έως το τέλος του έτους. Για κάποιους επόμενους μήνες έχουμε τη δυνατότητα παράτασης στο Market Pass. Δεν μπορεί όμως να επεκταθεί και το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.

Advertisement

«Το 2ο είναι να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αιτήσεις, υπάρχουν άνθρωποι που είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, άλλοι που δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Η συζήτηση που θα κάνω με την ΑΑΔΕ και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να θεωρήσουμε ότι αυτές οι αιτήσεις έχουν γίνει και να ανοίξει το σύστημα για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση. Όσοι έκαναν αίτηση, θα επικαιροποιηθούν αυτόματα τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να σπεύσουν στους λογιστές τους, να μην το αφήσουμε τελευταία στιγμή», ανέφερε ακόμη.

Advertisement

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το χρονικό περιθώριο της παράτασης του Market Pass, τόνισε πως: «θα το οριστικοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

Market Pass: Τι αλλάζει σε κριτήρια και δικαιούχους

Σύμφωνα με αναφορές του OPEN, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο Market Pass, εν μέσω αυξημένης πληθωριστικής πίεσης που επηρεάζει τους πολίτες.

Αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών, ιδίως στα βασικά είδη διαβίωσης.

Advertisement

Παραμένει, ωστόσο, ανοικτό το ερώτημα σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και εάν θα ληφθούν υπόψη οι νέες ή οι παλιές φορολογικές δηλώσεις. Η πιθανότερη επιλογή είναι η λήψη υπόψη των νέων φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2022, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέοι δικαιούχοι.

Εναλλακτικά, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που προβλέπει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς η πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ακόμα κατατεθεί και η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου. Από τους 6,5 εκατομμύρια υποχρεωμένους, έχουν υποβληθεί μόνο 4,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Εάν παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τότε το Market Pass θα χορηγηθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια της προηγούμενης χρονιάς.

Τα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει:

Η κυβέρνηση έχει ήδη “κλειδώσει” τα εξής μέτρα:

  • Πρώτον, έχει κλειδώσει η τρίμηνη περίοδος επιδόματος για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα επανεξεταστούν τα δημοσιονομικά στοιχεία και οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών.
  • Δεύτερον, καθορίστηκαν τα ποσά του επιδόματος, τα οποία θα παραμείνουν ίδια και θα κυμαίνονται από 22 ευρώ έως 72 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε δικαιούχου.
  • Τρίτον, τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα, δηλαδή θα ισχύουν οι ίδιες παράμετροι κατάταξης όπως προηγουμένως.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Market Pass αναμένεται να προσφέρει μια βοήθεια σε περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες.

Advertisement