kaneis-den-mporei-na-to-exigisei-echete-katalavei-ti-asyllipto-symvainei-me-ta-5eyra-fetos-stin-ellada-236301
16:44

Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: Έχετε καταλάβει τι ασύλληπτο συμβαίνει με τα 5ευρα φέτος στην Ελλάδα;

16:44
Γιώτα Κορώνα

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν κάρτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές. Σε αρκετές χώρες της Σκανδιναβίας και στην Ολλανδία, η χρήση μετρητών έχει γίνει σπάνια πλέον, αλλά παραμένει δημοφιλής σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό των πληρωμών με μετρητά έχει μειωθεί από το 72% στο 59%  σε διάστημα μόλις τριών ετών. Στα τέλη Ιανουαρίου, κυκλοφορούσαν πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Advertisement

Ευρωπαϊκής

Σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναθέσει στην Ελλάδα και την Ισπανία τον ρόλο της τύπωσης του συνόλου των νέων χαρτονομισμάτων των πέντε ευρώ για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέχρι το έτος 2024.

Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δύο χώρες αναμένεται να παράγουν 313,8 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις που έχει θέσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός για το τρέχον έτος.

Advertisement

Επιπλέον, η Ισπανία θα αναλάβει την παραγωγή των τραπεζογραμμάτων των 10 ευρώ για την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του 2024. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ισπανίας θα παράγει 424,2 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτων των 10 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική αξία 4,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρείχε η ΕΚΤ.

Αναμένεται να εκδοθούν φέτος συνολικά 3,53 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτια, τα οποία θα έχουν συνολική αξία 179,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία εκδόθηκαν 3,14 εκατομμύρια χαρτονομίσματα του ευρώ.

Advertisement