ochi-i-dimosiografos-chrysa-roymelioti-den-paraitithike-apo-tin-ert-apla-apochorise-apo-tin-kalypsi-toy-reportaz-tis-proedrias-15775
10:50

Όχι, η δημοσιογράφος Χρύσα Ρουμελιώτη δεν παραιτήθηκε από την ΕΡΤ, απλά αποχώρησε από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας

10:50
News_Room

Στις 25 Ιουλίου του 2022 δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας ένα άρθρο με τίτλο: «Όλοι μιλούν για τη Χρύσα Ρουμελιώτη της ΕΡΤ: Αρνήθηκε να μεταδώσει την υπεράσπιση στον Λιγνάδη και παραιτήθηκε» στο οποίο ισχυριζόμασταν ότι “δημοσιογράφος Χρύσα Ρουμελιώτη παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και η παραίτησή της σχετίζεται με την ομιλία που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Δεξίωσης για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας”.

Advertisement

Όμως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός συνιστά Παραπληροφόρηση και περιέχει ψευδείς πληροφορίες, καθώς στην πραγματικότητα η κ. Χρύσα Ρουμελιώτη δεν παραιτήθηκε από την ΕΡΤ, αλλά αποχώρησε από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας. Μάλιστα σε δηλώσεις που έκανε στα Ellinika Hoaxes ανέφερε ότι η απόφασή της δεν σχετίζεται με την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, καθότι αναληθής, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ανάλυση από τα ellinikahoaxes.gr:

Advertisement

Στις 24 Ιουλίου 2022 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου, παρέθεσε δεξίωση για τους εορτασμούς της 48ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου. Η κ. Ρουμελιώτη, διαπιστευμένη δημοσιογράφος της Προεδρίας, παρουσίασε το σχετικό ρεπορτάζ στην ΕΡΤ στο οποίο ανέφερε μέρη από την ομιλία που απηύθυνε η Πρόεδρος στους παρευρισκόμενους.

Advertisement

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η κ. Ρουμελιώτη, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, κοινοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η αποχώρηση της κ. Χρύσας Ρουμελιώτη από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας δημιούργησε ένα κύμα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Δεκάδες ήταν τα άρθρα και οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εσφαλμένα αναφέρουν ότι η δημοσιογράφος παραιτήθηκε από την ΕΡΤ. Ακόμη, εντοπίστηκαν άρθρα τα οποία δηλώνουν πως η απόφασή της σχετίζεται με την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Καθώς λοιπόν η ανακοίνωσή της παρερμηνεύθηκε από πολλούς, όπως και από εμάς εδώ στο enimerotiko.gr, – και ζητούμε συγνώμη για αυτό μας το λάθος- σε νεότερη δημοσίευσή της το πρωί της επόμενης ημέρας (25 Ιουλίου 2022), τόνισε ότι δεν παραιτήθηκε από την ΕΡΤ.

Advertisement

Μάλιστα σε δηλώσεις που έκανε η κ. Ρουμελιώτη στα Ellinika Hoaxes επεσήμανε ότι δεν παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και ότι η αποχώρησή της από το ρεπορτάζ της Προεδρίας δεν σχετίζεται με την ομιλία που είχε κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της: 

Δεν ευθύνομαι για κάποιους συναδέλφους που πήραν την ανάρτησή μου και έδωσαν ο καθένας τη δική του ερμηνεία. Δεν παραιτήθηκα από την ΕΡΤ και δεν τίθεται θέμα παραίτησης. Παραιτήθηκα από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Advertisement

Επίσης θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι παραιτήθηκα εξαιτίας της ομιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν νομιμοποιείται δημοσιογράφος να αρνηθεί να μεταδώσει την τοποθέτηση οποιουδήποτε καλύπτει, ακόμα κι όταν διαφωνεί με αυτήν. Δεν θα το έκανα ποτέ, και ο ισχυρισμός αυτός με θίγει. Στη συγκεκριμένη μετάδοση υπήρχε συγκεκριμένος χρόνος και έγινε αξιολόγηση. Δεν αρνήθηκα να μεταδώσω κάτι, ούτε μου είπε κάποιος γιατί είπες αυτό και όχι το άλλο. Η παραίτησή μου λοιπόν δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με την τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως διαπιστευμένη συντάκτρια της Προεδρίας, δεν είμαι εγώ εκείνη που θα κρίνω την τοποθέτηση της ΠτΔ.

Το γεγονός ότι η κ. Ρουμελιώτη δεν υπέβαλλε την παραίτησή της επιβεβαιώνεται κι από τα όσα δήλωσαν κύκλοι της ΕΡΤ στα ΜΜΕ. Αναλυτικά:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγουν μια προσωπική δημοσίευση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Χρύσας Ρουμελιώτη διευκρινίζονται τα εξής: η κυρία Ρουμελιώτη ουδέποτε υπέβαλε την παραίτηση της απο την ΕΡΤ Α.Ε, αλλά εξέφρασε την επιθυμία της να μην καλύπτει στο εξής δημοσιογραφικά την Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν της γνωστοποιήθηκε ότι στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει διαπιστευθεί και δεύτερος πολιτικός συντάκτης- εξέλιξη απολύτως απαραίτητη λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται από τη λειτουργία του νέου ενημερωτικού καναλιού Ertnews. Σε κάθε περίπτωση, ουδέποτε ζητήθηκε από την κυρία Ρουμελιώτη να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Συμπέρασμα

Η κ. Χρύσα Ρουμελιώτη δεν παραιτήθηκε από την ΕΡΤ. Η δημοσιογράφος στη δημόσια τοποθέτησή της ανέφερε ότι αποχώρησε από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στα Ellinika Hoaxes, η παραίτησή της δεν σχετίζεται με την ομιλία που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Δεξίωσης για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι πληροφορίες που παρατίθενται στο εξεταζόμενο άρθρο κρίνονται  ψευδείς και καταρρίπτονται.

Η διασταύρωση των πληροφοριών έγινε από τον ελληνικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Ellinikahoaxes.gr

ΠΗΓΗ:

ellinikahoaxes.gr