ochi-sta-antikythira-den-moirazoyn-chrimata-kai-spitia-se-osoys-theloyn-na-meinoyn-sto-nisi-88163
16:13

Όχι, στα Αντικύθηρα ΔΕΝ μοιράζουν χρήματα και σπίτια σε όσους θέλουν να μείνουν στο νησί.

Στις 21-12-2018, το iefimerida.gr δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Τα Αντικύθηρα καλούν πολύτεκνους -Δίνουν επίδομα 500 ευρώ, στέγη, τροφή», το οποίο ισχυριζόταν ότι «η Μητρόπολη Κυθήρων και Μονεμβασιάς αποφάσισαν, σε συνεργασία με το δήμο και την τοπική κοινότητα, να δώσουν επίδομα 500 ευρώ, στέγη αλλά και τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες, για να εγκατασταθούν στο μικρό νησί του Αιγαίου».

Ο ισχυρισμός ότι το αναφερόμενο σχέδιο ήταν σε λειτουργία και ότι τα Αντικύθηρα καλούσαν νέες οικογένειες, έγινε viral από πολυάριθμα εγχώρια και διεθνή μέσα, κάτι που σημείωσε με νέα του ανάρτηση το iefimerida.gr. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός συνιστά παραπληροφόρηση.

Advertisement

Το latimes.com απέστειλε ειδική ανταποκρίτρια στα Αντικύθηρα και, εκτός του τίτλου, παρουσίασε το ζήτημα στην ορθή του διάσταση, ενώ τις υπερβολές στα παλιότερα δημοσιεύματα επεσήμανε το sputniknews.gr.

Ήδη την μέρα που το iefimerida.gr (21-12-2018) πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο του νησιού Ανδρέα Χαρχαλάκη, αυτός αργότερα μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του news247, και είχε δηλώσει ότι «τα σημερινά δημοσιεύματα με τον τρόπο που έγιναν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» (6:55).

Advertisement

Είχε διευκρινίσει ότι το πλάνο ήταν ακόμα στην σφαίρα της συζήτησης, και επιπλέον προχωρούσε πάρα πολύ αργά. Στην περίπτωση δε, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, θα χρειάζονταν χρόνια για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, ενώ αφορούσε μόνο πέντε οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη επιλεγεί προ μηνών.

Advertisement

Μετά την αναπαραγωγή του ισχυρισμού στα μέσα του εξωτερικού, ο Δήμος Κυθήρων δημοσίευσε το εξής δελτίο τύπου στις 5-7-2019:

Χαρακτηριστικά, το δελτίο τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα.

Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.

Advertisement

Τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:

1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια.

2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους.

3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Αντικύθηρα: Προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ερήμωσης των Αντικυθήρων κάνει η Μητρόπολη των Κυθήρων και Μονεμβασιάς. Πλέον έχουν μείνει 24 μόνο κάτοικοι.

Τι έλεγε το αρχικό άρθρο για τα Αντικύθηρα

Αντικύθηρα: Οι προσπάθειες της Μητρόπολης

Τρόπους να αποτρέψουν την ερήμωση του νησιού τους ψάχνουν οι αρμόδιοι φορείς στα Αντικύθηρα με τους μόλις 24 κάτοικους τους νησιού.

Advertisement

Η απόφαση της Μητρόπολης Κυθήρων και Μονεμβασιάς, η οποία σε συνεργασία με το δήμο και την τοπική κοινότητα δίνει επίδομα 500 ευρώ στέγη αλλά και τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες για να εγκατασταθούν στο μικρό νησί του Αιγαίου, αναπτέρωσε τις ελπίδες των ελάχιστων κατοίκων του νησιού που θέλουν να δουν τον τόπο τους να αναπτύσσεται.

Αντικύθηρα: Αναζητούν τις εξής ειδικότητες

Οι ειδικότητες των ανθρώπων που αναζητούνται είναι φούρναρης, οικοδόμος, ψαράς αλλά και κτηνοτρόφος.

Σκοπός του Επισκόπου και των τοπικών αξιωματούχων είναι να βρουν οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά που είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν και να ζήσουν μόνιμα στο νησί των Αντικυθήρων. Οι αρχές θα παρέχουν σε κάθε οικογένεια μηνιαία επιδότηση ύψους 500 ευρώ (572 δολ). Επιπλέον, παρέχουν δωρεάν καταλύματα, ακόμη και δωρεάν φαγητό, εάν κάνουν μόνιμη μετακίνηση στο νησί.

Με πληροφορίες από τα ellinikahoaxes.gr

Διαβάστε Επίσης:

Εκεί που συναντά ο ουρανός τη γη: Μαγευτικό εστιατόριο στην Τήνο κάνει την ψυχή σου να γαληνεύει

Μύκονος: Τουρίστας είδε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από κοντά και τον άκουσε όλο το νησί

Οι 10 ατάκες των “Απαράδεκτων” για τις εκλογές, που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ