epiteloys-eprepe-na-ginei-telos-ta-diodia-opos-ta-xerame-stin-ellada-225569
17:59

Επιτέλους, έπρεπε να γίνει: Τέλος τα διόδια όπως τα ξέραμε στην Ελλάδα

17:59
Φώτης Γαλανόπουλος

Το σύστημα μετακίνησης στην Ελλάδα αλλάζει ριζικά, καθώς οι παραδοσιακοί διόδιοι σταθμοί αντικαθίστανται από πιο σύγχρονες και δίκαιες μεθόδους χρέωσης. Το πιλοτικό πρόγραμμα της Ολυμπίας Οδού έχει αποφέρει απόλυτη επιτυχία και πρόκειται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος τα διόδια όπως τα γνωρίζαμε στην Ελλάδα

Advertisement

Θα γίνει αναδιαμόρφωση του τρόπου υπολογισμού του κόστους των ταξιδιών, όπου δεν θα υπάρχει ένα σταθερό τέλος. Ένα νέο σύστημα χρέωσης βασισμένο στα χιλιόμετρα, που ήδη εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο στην Ολυμπία Οδό, προβλέπεται να διορθώσει την ανισότητα στην τιμολόγηση των διοδίων, επιβαρύνοντας τους χρήστες ανάλογα με την πραγματική χρήση του δρόμου.

Ο δέκτης που τοποθετείται στα οχήματα είναι το κλειδί για το νέο σύστημα. Με την τεχνολογία αναγνώρισης, επιτρέπει καθολική διέλευση των οχημάτων από τις πύλες χωρίς περιορισμούς και καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζει το κόστος με βάση την απόσταση που διανύθηκε. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος ταξιδίου και να εξαλειφθούν οι ουρές που σχηματίζονταν στους παραδοσιακούς σταθμούς διοδίων.

Advertisement

Advertisement

Διόδια: Το κόστος ανά περιοχή και διαδρομή

Η εισαγωγή του νέου συστήματος αντιπροσωπεύει την έναρξη μιας νέας εποχής στην οδική κυκλοφορία της χώρας. Με την κατάργηση των σταθερών διοδίων και την υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου προσεγγίσεως, οι οδηγοί πλέον θα πληρώνουν μόνο για το μέρος του δρόμου που χρησιμοποιούν.

Στην Ολυμπία Οδό, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οδηγοί χρεώνονται με το σύστημα της χιλιομετρικής χρέωσης – χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη του αυτοκινητόδρομου – με χρέωση που είναι μέχρι και 76% λιγότερη.

Advertisement