Advertisement
ΥΓΕΙΑ

10 συμβουλές για να ρυθμίσετε σωστά τον θυρεοειδή σας, να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας και να κάψετε λίπος

20:14
Newsroom

O θυροειδής αδένας παράγει τρεις βασικές  ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό μας και για αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται, και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι θυροειδικές ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού

Η έλλειψη των θυροειδικών ορμονών στη βρεφική και παιδική ηλικία δημιουργεί παιδιά με σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση.

Advertisement

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται είτε με τη χορήγηση ειδικών αντιθυρεοειδικών φαρμάκων είτε με τη χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου.

Advertisement

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στη χορήγηση από το στόμα υπό μορφή χαπιού της ορμόνης που λείπει. Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι το ότι τη θεραπεία που του όρισε ο γιατρός του για κανένα λόγω δεν θα πρέπει να την σταματά ο πάσχον.

Advertisement

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή – Συμπτώματα

Τα do και τα don’t της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς

Advertisement
TAGS:
Advertisement