petres-sti-choli-pos-tha-tis-katalavete-amp-8211-ta-5-symptomata-poy-emfanizei-to-soma-amp-8211-pos-tha-tis-antimetopisete-73802
15:28

Πέτρες στη χολή: Πως θα τις καταλάβετε – Τα 5 συμπτώματα που εμφανίζει το σώμα – Πως θα τις αντιμετωπίσετε

15:28
Newsroom

Πέτρες στη χολή είναι το συχνότερο πρόβλημα της χοληδόχου κύστης. Σχηματίζονται από την κρυσταλλοποίηση χολής και χοληστερόλης. Συσσωρεύονται είτε μέσα στην κύστη είτε στον χοληδόχο πόρο που μεταφέρει τη χολή στο λεπτό έντερο.

Οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο. Κυμαίνονται σε μέγεθος από έναν κόκκο άμμου έως ένα μπαλάκι του γκολφ.

Advertisement

Είναι συχνότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες, λόγω μεταβολών στα επίπεδα των ορμονών τους. Οιστρογόνα και προγεστερόνη που συμβάλλουν στον σχηματισμό τους. Ο κίνδυνος εμφάνισης λίθων στη χολή αυξάνεται επίσης ελαφρώς την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Οι πέτρες στη χολή συχνά ανευρίσκονται τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης για άλλο πρόβλημα υγείας. Εάν όμως νιώθετε τα παρακάτω, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Advertisement

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πέτρες στη χολή

Advertisement

Πόνος στην κοιλιά: Όταν εκδηλώνεται πόνος λόγω πέτρας στη χολή, αυτός είναι συνήθως ήπιος. Περιστασιακός και εντοπίζεται ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα, στο ύψος που βρίσκονται το συκώτι, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη. Δηλαδή κοντά στα πλευρά, αν και δεν αποκλείεται να «ακτινοβολεί» στην πλάτη ή κεντρικά στην κοιλιά.

Ο πόνος εμφανίζεται συχνά μετά την κατανάλωση ενός γεύματος –ιδιαίτερα εάν αυτό είναι πλούσιο σε λιπαρά– και μπορεί να είναι αισθητός έως και για δύο ώρες. Η χρονική στιγμή εκδήλωσης του πόνου αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τη διάγνωση της πέτρας στη χολή. Εάν ο πόνος εμφανίζεται μέσα σε ένα δίωρο από το τελευταίο γεύμα τότε μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα στη χολή. Εάν όμως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά από αυτό, τότε πιθανώς οφείλεται σε άλλη αιτία.

Advertisement

Πόνος που δεν υποχωρεί με παυσίπονα: Εάν τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα δεν παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό για την αξιολόγηση της κατάστασης της χοληδόχου κύστης. Αντιθέτως, ο πόνος λόγω πέτρας στη χολή μπορεί να υποχωρεί ελαφρώς χάρη στην αλλαγή στάσης του σώματος.

Ίκτερος: Είναι τυπικό σύμπτωμα των προβλημάτων στο συκώτι και εκδηλώνεται ως ελαφρύ κιτρίνισμα του δέρματος. Και του λευκού των ματιών και με την παραγωγή σκουρόχρωμων ούρων και ανοιχτόχρωμων κοπράνων. Είναι συχνός στα νεογέννητα, όμως στους ενήλικες συχνά υποδεικνύει δυσλειτουργία στη χοληδόχο κύστη.

Advertisement

Ναυτία: Οι πέτρες στη χολή συγχέονται συχνά με τον στομαχόπονο ή την καούρα λόγω της ναυτίας που προκαλούν. Εάν η ναυτία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται επίσης από τάση προς έμετο, εκδηλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως μετά το φαγητό. Είναι πιθανό να οφείλεται σε πέτρες στη χολή.

Παγκρεατίτιδα: H φλεγμονή στο πάγκρεας είναι συχνό φαινόμενο σε περίπτωση σχηματισμού λίθων στη χολή. Μια πέτρα μπορεί να αποσπαστεί από τη χοληδόχο κύστη και να «σφηνώσει» στον παγκρεατικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο στο σημείο αυτό. Τυπικά συμπτώματα της παγκρεατίτιδας είναι ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία, η τάση προς έμετο, οι ταχυπαλμίες και ο πυρετός.

Πέτρες στη χολή : Αίτια

Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί τον σχηματισμό πετρών. Οι γιατροί πιστεύουν, ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:

Η χολή περιέχει πάρα πολλή χοληστερόλη. Κανονικά, η χολή σας περιέχει αρκετά χημικά για να διαλύσει την χοληστερόλη που εκκρίνεται από το ήπαρ. Αλλά αν το συκώτι σας εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη απ’ ότι η χολή σας μπορεί να διαχειριστεί, η περίσσεια χοληστερόλης μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους και, τελικά, πέτρες.

Η χολή σας περιέχει πάρα πολύ χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα σας διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ορισμένες συνθήκες υγείας κάνουν το συκώτι σας να παράγει πάρα πολύ χολερυθρίνη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, της λοίμωξης των χοληφόρων οδών και ορισμένων διαταραχών του αίματος. Η περίσσεια χολερυθρίνης συμβάλλει στο σχηματισμό χολόλιθων.

Η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει σωστά. Αν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, τότε η χολή μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό πετρών.

Πέτρες στην χολή: Τρόποι αντιμετώπισης

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Ο γιατρός, μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας, σε περίπτωση που ο σχηματισμός πετρών είναι πολύ συχνός.

Μόλις αφαιρεθεί, η χολή ρέει κατευθείαν από το συκώτι σας στο λεπτό έντερο, αντί να αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη. Δεν χρειάζεστε την χοληδόχο κύστη για να επιβιώσετε και η αφαίρεσή της δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να αφομοιώσετε τις τροφές, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία είναι συνήθως παροδική.

Φάρμακα για τη διάλυση χολολίθων. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάλυση των πετρών. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια θεραπείας. Μερικές φορές, μάλιστα, τα φάρμακα δεν λειτουργούν. Πρόκειται για μία επιλογή που δεν ακολουθείται συχνά και που προορίζεται μόνο για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.