efyge-aron-aron-meta-apo-osa-akoyse-o-genetistis-amp-8220-teleiose-amp-8221-oristika-ti-royla-pispirigkoy-apon-kai-o-koygias-161457
20:40

Έφυγε άρον-άρον μετά από όσα άκουσε: Ο γενετιστής “τελείωσε” οριστικά τη Ρούλα Πισπιρίγκου, απών και ο Κούγιας

Η δίκη Πισπιρίγκου προχώρησε σήμερα, την Δευτέρα, με την κατάθεση του κ. Περικλή Μακρυθανάση, γενετιστή επίκουρου καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την κατάθεσή του, ανέφερε ότι κατά το γενετικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα, δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα. Επίσης ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε και γονιδιακός έλεγχος και στην Ίριδα.

Όπως τόνισε ο κ. Περικλή Μακρυθανάσης: «ελέγξαμε τα γονίδια που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο. Επεκτάθηκε ο έλεγχος και σε αλλά γονίδια, όπως αυτά που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα. Κάθε φορά ο έλεγχος πρέπει να στοχεύει κάπου. Τα νοσήματα που ψάχνουμε εμείς τα περισσότερα είναι κληρονομικά, μπορεί όμως να υπάρχει ασθένεια που να μην υπάρχει στους προγόνους, αλλά εμφανίζεται για πρώτη φορά στους απογόνους».

Advertisement

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο διάλογος της δίκης

Πρόεδρος: Υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα που είναι κληρονομικά;

Μάρτυρας: Τα αμιγώς αυτοάνασα νοσήματα δεν είναι κληρονομικά. Έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Διάβασα στις εφημερίδες ότι έχει διαγνωστεί λύκος στην κ. Πισπιρίγκου.

Advertisement

Εισαγγελέας: Η επιληψία έχει συνδεθεί με κάποια μετάλλαξη γονιδιακή;

Advertisement

Μάρτυρας: Σαφέστατα.

Εισαγγελέας: Η Τζωρτζίνα εκδήλωσε σπασμούς. Αν είχε κάποιο υπόβαθρο επιληψίας θα το βλέπατε;

Μάρτυρας: Δεν ελέγχθηκε το σύνολο των γονιδίων που συνδέονται με την επιληψία. Επειδή τα γονίδια είναι πολλά η ανάλυση πάντα στοχεύει κάπου.

Advertisement

Συνέχεια της δίκης Πισπιρίγκου χωρίς τον Αλέξη Κούγια

Στην αρχή της δίκης, προέκυψε ένταση όταν μια συνεργάτιδα του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, που εκπροσωπεί τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση λόγω της αδυναμίας του κ. Κούγια να παρευρεθεί και να ανακρίνει τον γιατρό Γιάννη Παπαγιάννη, λόγω της παρουσίας του σε άλλη δίκη.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι το αίτημα για διακοπή της διαδικασίας πρέπει να απορριφθεί και η δίκη να συνεχιστεί, σύμφωνα με την πρόταση που είχε ήδη υποβάλει νωρίτερα η εισαγγελέας της δίκης. Στη συνέχεια, η συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την αίθουσα, καθώς είχε λάβει σχετική εντολή από τον γνωστό ποινικολόγο.

Αμέσως μετά την κατάθεση του κ. Παπαγιάννη, ο οποίος ήταν μάρτυρας στην υπόθεση, υποβλήθηκε σε μερικές επιπλέον διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ειδικότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τη Ρούλα Πισπιρίγκου αν επιθυμεί να κάνει ερωτήσεις στον κ. Παπαγιάννη, καθώς δεν είχε δικηγόρο που να την εκπροσωπεί. Η απάντησή της ήταν «δεν επιθυμώ καμία ερώτηση».

Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Παπαγιάννη, η κατηγορούμενη δεν επέστρεψε στο δικαστήριο. Η πρόεδρος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι δεν αισθανόταν καλά.

Advertisement