kriti-59chroni-pethane-tin-ora-tis-exetasis-ston-tomografo-den-ypirche-apinidotis-gia-na-tin-epanaferoyn-165367
19:39

Κρήτη: 59χρονη πέθανε την ώρα της εξέτασης στον τομογράφο – Δεν υπήρχε απινιδωτής για να την επαναφέρουν

19:39
Ορφέας

Τραγωδία στην Κρήτη: Με βαριά καρδιά ανακοινώθηκε η δυσάρεστη είδηση για το θάνατο μιας 59χρονης γυναίκας κατά τη διάρκεια της εξέτασής της στο PET SCAN του ΠΑΓΝΗ. Η άτυχη γυναίκα, που αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία της πνοή την στιγμή εκείνη που ολοκληρωνόταν η εξέταση στον ειδικό τομογράφο.

Οι γιατροί και ο αναισθησιολόγος αντέδρασαν άμεσα προσπαθώντας να την επαναφέρουν, αλλά δυστυχώς ήταν αργά. Η γυναίκα είχε ήδη αφήσει τη ζωή, αφήνοντας πίσω της θλίψη και σοκ. Το περιστατικό αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο νοσοκομείο.

Advertisement

Τραγωδία στην Κρήτη: Δεν υπήρχε απινιδωτής στο χώρο του τομογράφου

Σημειώνεται ότι στον χώρο όπου εγκατεστημένος είναι ο τομογράφος (PET SCAN) του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής λείπουν κρίσιμα μέσα, που είναι απαραίτητα για τις προσπάθειες ανάνηψης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη με την 59χρονη. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπήρχε διαθέσιμος απινιδωτής, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εξοπλισμού για τις προσπάθειες ανανήψεως. Επιπλέον, έλειπαν βασικά εργαλεία όπως μόνιτορ, πιεσόμετρα και οξύμετρα, τα οποία θα ήταν απαραίτητα για την παρακολούθηση της κατάστασης της ασθενούς κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον αναπάντεχο θάνατο της γυναίκας, η οποία καταγόταν από τη Μεσαρά, ο αρμόδιος μηχανισμός του νοσοκομείου αναγκάστηκε να λάβει μέτρα και να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα στο συγκεκριμένο τμήμα, συμπεριλαμβανομένου ενός απινιδωτή. Αυτό βέβαια είχε ήδη ζητηθεί στο παρελθόν αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς, ο θάνατος της γυναίκας αποδείχθηκε η αφορμή για να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες ενέργειες, αλλά, δυστυχώς, για την 59χρονη ήταν πλέον αργά. Το τραγικό αυτό συμβάν μας εφιστά την προσοχή για αποτελεσματικότερη προληπτική δράση και εξοπλισμό σε τέτοιου είδους τμήματα, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Advertisement

Δημήτρης Βρύσαλης: «Προτού ανοίξει ένα τμήμα θα πρέπει να υπάρχουν τα πάντα»

Θεωρητικά, η γυναίκα θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν χρησιμοποιούνταν απινιδωτή. Ωστόσο, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας της και σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ελπίδες να επιβιώσει μετά την ανακοπή που υπέστη ήταν ελάχιστες.

Advertisement

«Προτού ανοίξει ένα τμήμα θα πρέπει να υπάρχουν τα πάντα». Αυτό δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος τόνισε ότι πριν από την έναρξη λειτουργίας ενός τμήματος, πρέπει να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εξοπλισμένα μέσα, καθώς και επαρκές προσωπικό, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, αφού το συγκεκριμένο τμήμα – όπως και πολλά άλλα – λειτουργούσε με ανεπαρκές προσωπικό. Επιπλέον, ανέφερε ότι στο τμήμα PET SCAN δεν υπάρχει ακόμα απογευματινή βάρδια.