chamilos-aimatokritis-sidiros-kai-feritini-ti-simainoyn-gia-tin-ygeia-kai-pos-antimetopizontai-39443
20:18

Χαμηλός αιματοκρίτης, σίδηρος και φεριτίνη: Τι σημαίνουν για την υγεία και πως αντιμετωπίζονται

20:18
Νίκη Μουλά

Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης είναι τρεις δείκτες που πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας και πως να το αντιμετωπίσουμε.

Advertisement

Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης: Ποια είναι τα συμπτώματα

Αν η κούραση χτύπησε και τη δική μας πόρτα και παρατηρείτε διάφορα συμπτώματα, όπως κίτρινο ή χλωμό πρόσωπο, μειωμένη αντοχή, δύσπνοια, ταχυκαρδία, δυσκολία στη συγκέντρωση και τάσεις λιποθυμίας, έφτασε ήρθε η ώρα για κάποιες εξετάσεις αίματος.

Advertisement

Advertisement

Αν και ο γιατρός σας θα σας κατατοπίσει σχετικά με το ποιους δείκτες πρέπει να ελέγξετε, ωστόσο, είναι πιο εύκολο όταν και εσείς οι ίδιοι καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται. Άλλωστε, οι περισσότεροι σήμερα θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης: Πόσο σημαντικές είναι για την υγεία οι φυσιολογικές τιμές τους

Advertisement

Αιματοκρίτης

Ο αιματοκρίτης είναι μια τιμή που δείχνει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα εκείνα που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και η οποία ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα στο αίμα!

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητα κάποια θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φολλικό οξύ και η Βιταμίνη Β12! Όταν αυτά απουσιάζουν από τον οργανισμό λόγω κακής διατροφής ή εξαιτίας κάποιας ασθένειας, τότε υπάρχει δυσκολία στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ποσότητά τους στο αίμα μειώνεται και το αποτέλεσμα είναι χαμηλός αιματοκρίτης!

Advertisement

Ο χαμηλός αιματοκρίτης λοιπόν συχνά παρατηρείται σε:

Αιμορραγία

Διατροφική ανεπάρκεια ή υποσιτισμό

Ορμονικές διαταραχές

Παθήσεις μυελού των οστών

Νεφρική νόσος

Λήψη διαφόρων φαρμάκων

Εγκυμοσύνη

Υπερφόρτωση με υγρά

Μικρή πτώση μπορεί να παρατηρηθεί σε ιώσεις, κόπωση του οργανισμού, έντονο stress, αλλά και αϋπνία! Όταν η τιμή του αιματοκρίτη είναι χαμηλή, τότε το οξυγόνο δυσκολεύεται να φτάσει στα όργανα του σώματος.

Μαζί με την τιμή της αιμοσφαιρίνης, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν κάποιος έχει αναιμία. Περαιτέρω εξετάσεις που μπορούν να δείξουν τα αίτια του χαμηλού αιματοκρίτη είναι ο έλεγχος του σιδήρου, της B12, του φολικού οξέος, αλλά και της φεριτίνης!

Φεριτίνη

Η φεριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο και υπό φυσιολογικές συνθήκες αντικατοπτρίζει τα ολικά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό. Αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη και οι διαταραχές των επιπέδων της μπορεί να σημαίνει σοβαρά προβλήματα για τον οργανισμό μας.

Τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης δείχνουν έλλειψη σιδήρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενία, αλλά επίσης συνδέεται με υποθυρεοειδισμό, αδυναμία στα πόδια, δυσκολία στην αναπνοή και λιποθυμία. Η χαμηλή φερριτίνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αλλοιώσεις στο δέρμα,τα μαλλιά και τα νύχια.

Όταν τα επίπεδα της φεριτίνης είναι υψηλά τότε αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει υπερφορτωθεί με σίδηρο, μια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποιο ηπατικό πρόβλημα, την ύπαρξη φλεγμονών, ενώ κάποιες έρευνες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση κυρίως στους άντρες (1)

Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης: Τροφές που αυξάνουν τους δείκτες

Εάν ο χαμηλός αιματοκρίτης οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, τότε θα πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε αυτόν όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, αλλά και σκούρα πράσινα λαχανικά και σπόρους.

Προσοχή στις φυτικές πηγές σιδήρου να μην συνδυάζονται με γαλακτοκομικά, καθώς μειώνεται η απορρόφησή του. Επιλέξτε επίσης φρούτα και λαχανικά πλούσια σε Βιταμίνη C, η οποία βοηθάει τον σίδηρο να απορροφηθεί καλύτερα, όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, ντομάτες κ.ά.

Στην περίπτωση που ο χαμηλός αιματοκρίτης οφείλεται σε έλλειψη Βιταμίνης Β12, τότε εστιάστε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ενώ αν το φολικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 είναι το πρόβλημα βρείτε το σε προϊόντα ολικής άλεσης, στα όσπρια, το σπανάκι, το αβοκάντο, τα σπαράγγια κ.ά.

Σίγουρα ο ειδικός που σας παρακολουθεί θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και αν το κρίνει απαραίτητο ενδεχομένως να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με σίδηρο, φολικό οξύ ή Β12 ανάλογα με τις ελλείψεις που θα εντοπιστούν.