dakryzei-ki-o-theos-kaigetai-to-istoriko-monastiri-toy-osioy-loyka-amp-8211-einai-mnimeio-tis-unesco-180835
19:42

Δακρύζει κι ο Θεός: Καίγεται το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά – Είναι μνημείο της Unesco

19:42
Ορφέας

Η φωτιά που εξαπλώνεται στη Βοιωτία συνεχίζει να προξενεί πανικό. Οι φλόγες έχουν πλέον περικυκλώσει την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, αναμφισβήτητο θησαυρό της περιοχής.

Μονή του Οσίου Λουκά: Παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO

Ο ιερός χώρος έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ η ανεξέλεγκτη φωτιά κατέστρεψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια. Η σκεπή του μοναστηριού και ο περίβολος του έπεσαν θύματα της καταστροφικής πύρινης μανίας. Πρόκειται για έναν χώρο που έχει κηρυχθεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.

Advertisement

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής, παρακολουθώντας από κοντά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Advertisement

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της καταστροφής είναι επικεντρωμένες στο να αποτραπεί η διάδοση της φωτιάς προς τα ενδότερα. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις δίνουν ένα αγώνα μεγάλης σημασίας για την αποτροπή της ανείπωτης καταστροφής που θα επακολουθούσε αν οι φλόγες καταφέρνανε να προχωρήσουν περαιτέρω.

Τεράστια η ζημιά στη Βοιωτία:

Η παρουσία ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο είναι εντυπωσιακή. Ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ. Γεώργιος, ενώνει τις δυνάμεις του με τους πυροσβέστες, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια αποκατάστασης της καταστροφής.

Advertisement

Η περιοχή της Βοιωτίας πλήττεται βαρέως από τις φλόγες. Αφού εξαπλώθηκε από την περιοχή της Υλίκης, η πυρκαγιά προκάλεσε ανείπωτες ζημιές, καίγοντας δάση και ελαιόδεντρα. Στην περιοχή της Σαράντη, ένα κάμπινγκ με 70 τροχόσπιτα καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι φλόγες φθάνουν ακόμα και σε μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες, με τους κατοίκους να προσπαθούν απεγνωσμένα να προστατέψουν την περιουσία τους από τον κίνδυνο.